Politiehoofd Nigeria ontslagen om Boko Haram te bestrijden

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft gisteren het hoofd van de politie gedwongen met vervroegd pensioen te gaan. Volgens Jonathan zijn de veiligheidsdiensten, en andere onderdelen van de overheid, geïnfiltreerd door de radicale islamitische sekte Boko Haram. Met het ontslag van het politiehoofd luidt de president naar eigen zeggen een grootschalige reorganisatie van de politie in.

Die reorganisatie werd al tijden door de oppositie bepleit. Jonathan wordt hevig bekritiseerd omdat hij het geweld van Boko Haram niet onder controle krijgt. Dit jaar heeft de groepering al ruim 200 slachtoffers gemaakt. Het ontslag van het politiehoofd komt een week nadat de hoofdverdachte van de bomaanslag op Eerste Kerstdag, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen, uit hechtenis ontsnapte.

Eerdere maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen met de buurlanden en het uitroepen van de noodtoestand in verschillende staten in het noorden, hebben meer geweld niet kunnen voorkomen. Reuters