Politie-inval veldrijder Wellens om dope

Twee uur lang doorzochten vijf agenten gisterochtend het huis van de Belgische veldrijder Bart Wellens. De gordijnen gingen dicht en om 12.20 uur verlieten ze het pand, met een computer van de renner. „Dit is niet plezant maar ik sta recht in mijn schoenen”, reageerde Wellens vanmorgen in de Belgische krant Het Nieuwsblad. „Ik heb er geen probleem mee dat de speurders hun werk doen.”

Wellens (33) werd zaterdag 7 januari, de dag voor de Belgisch kampioenschappen veldrijden, met ernstige hartproblemen en hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Voor zijn leven werd gevreesd. Vrijwel direct gingen geruchten over doping.

Vorig jaar liet de Italiaan Riccardo Ricco bijna het leven na een transfusie met bedorven bloed. Wellens’ vrouw ontkende dopegebruik al toen haar man nog op de intensive care lag. Zijn persoonlijke arts Peter T’Seyen verzekerde de buitenwereld dat het ging om een bacteriële of virale infectie. Wellens belegde later een persconferentie om de geruchten te ontkrachten. „Er is niets van waar”, zei hij in tranen.

Nu blijkt dat het gerecht in Turnhout Wellens al langer in het vizier heeft. Half december won hij met overmacht een veldrit in Essen. Na afloop ontving justitie informatie over dopegebruik. Wellens werkt volgens justitie weer samen met Luc Van den Broeck (46), die met zijn bedrijf Concap voedingssupplementen maakt. Deze voormalig amateurrenner was in 2006 verdachte in een dopingzaak met de voormalige profs Dave Bruylandts en Peter van Santvliet. Ook Wellens’s naam viel toen. Uiteindelijk volgde vrijspraak.

Ook bij Van den Broeck deed de politie gisteren huiszoeking, net als bij Wellens’ broer Geert. Volgens justitie is Van den Broeck spil in het onderzoek. „Is hij inderdaad een leverancier van dopingproducten? En wie zijn de afnemers? Dat zoeken we uit”, zegt Inge Delissen van het parket in Turnhout in Het Nieuwsblad. „Anders gezegd: heeft Luc Van den Broeck Bart Wellens bevoorraad of niet? Op dit moment staat dat nog niet vast.”