Over de haag

Go Team! (1)

Frans Timmermans werd het niet. De PvdA’er kreeg niet die hoge Europese functie die hij zo graag wilde. Op Facebook is het verwerkingsproces begonnen. „Heb in de afgelopen maanden veel geduld gevraagd van Irene, Daphnée, Marc, Max en Mare”, schrijft de politicus. „Zij waren er altijd voor mij. Nu kan ik er weer meer ook voor hen zijn. Team Timmermans.”

Ontkenningsfase

Vroeger kon je PVV’ers wakker maken voor immigratiedebatten. Maar gisteren had PVV Kamerlid Sietse Fritsma er even helemaal geen zin in. Niet gek, want het onderwerp was berichtgeving dat de PVV-wens om Europees migratiebeleid strenger te maken volgens de Europese Commissie kansloos is. D66’er Gerard Schouw begreep Fritsma’s onwil: „De heer Fritsma zit natuurlijk in de ontkenningsfase omdat hij belanghebbende is. Dat snap ik wel.”

CDA probeert opnieuw

Leve het new & improved CDA. Het wetenschappelijk instituut van de partij heeft nagedacht en een plan bedacht om automobilisten te laten betalen: tijdens de jaarlijkse apk wordt gekeken hoeveel kilometer je hebt gereden en dan reken je het aantal kilometers af. Nieuws? Dat werd het. Nieuw? Dat was het niet. Exact hetzelfde voorstel stond in het CDA-verkiezingsprogramma. Het probleem voor het CDA van toen is ook het probleem van nu: VVD en PVV waren en zijn tegen.

Wat rijmt er op Kamer?

Spoedmail van de Tweede Kamer, vanochtend. „Op donderdag 00.25u is besloten dat de staatssecretaris van VWS donderdagochtend niet zal antwoorden op de vragen van de Kamer over de Wet zorg en dwang”. Dus begint de vergadering later (en kan ze achter de schermen nog tegenstanders overtuigen). Goed nieuws is er ook: „Bij de aanvang zal de Voorzitter eerst enige gedichten voordragen in het kader van Gedichtendag.”

Min 10 procent

Dalende ledenaantallen: het CDA verloor de afgelopen drie jaar exact 10 procent van alle leden (61.000 nu). Volgens de partij zelf vertrokken er vorig jaar 880 uit onvrede. Lid worden kan voor 58 euro.

Spekmans afscheid

Hans Spekman is een makkelijke. Na een interview doet hij nooit moeilijk over citaten, hij hoeft de uitwerking ook nooit voor publicatie te lezen. Deze week nam Spekman afscheid als Kamerlid. In zijn afscheidsbrief haalde hij toch nog even uit. De nieuwe bijstandswet? Dat is „een wet die voor de meeste journalisten overigens te ingewikkeld was om te volgen.”

Go Team! (2)

Ook oud-collega’s proberen Tweede Kamerlid Frans Timmermans te steunen. „Pity for you Frans. I know you really wanted to have the job” , schrijft bijvoorbeeld Boris Dittrich, oud-Kamerlid (D66) vanuit New York waar hij wel een internationale functie heeft. „But look at it from the bright side: now you can stay in Dutch parliament!” Ouch.