Ook KNVB wil aangescherpte voetbalwet

In december 2011 reageert Alvarado Esteban op een 19-jarige hooligan nadat hij door hem in de rug is aangevallen. Foto Reuters / Louis Van De Vuurst

De KNVB en de eredivisie vinden net als een meerderheid in de Tweede Kamer dat de huidige voetbalwet nu niet effectief genoeg is. Dat bleek vandaag tijdens een hoorzitting van de Kamer, zo meldt de Stentor.

De politiebonden NPB en ACP scharen zich eveneens achter de Tweede Kamer, en vinden dat de voetbalwet moet aangescherpt. Gisteren lieten de partijen VVD, PvdA, PVV en CDA weten dat er een strengere wetgeving moet komen tegen voetbalhooligans. Zij moeten langere straffen krijgen en stadionverboden zouden voor alle stadions in Nederland moeten gelden volgens de meerderheid in de Kamer.

De wet werd anderhalf jaar geleden ingevoerd om voetbalvandalen beter te kunnen aanpakken. Maar de Kamer vindt de wet niet hard en afschrikwekkend genoeg. Burgemeesters kunnen hooligans nu voor maximaal drie maanden een stadion- en gebiedsverbod en een meldingsplicht tijdens wedstrijden opleggen. Dat zou naar minimaal een jaar moeten.

Daarnaast vinden de politiebonden dat de de voetbalwet beter moet worden toegepast. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp pleitte gisteren al voor meer bestuurlijke daadkracht van de burgemeesters:

“De voetbalwet moet niet alleen inhoudelijk worden aangescherpt, maar vooral ook beter worden toegepast. De wet biedt al veel mogelijkheden, maar die worden lang niet altijd gebruikt. Het ontbreekt aan bestuurlijke daadkracht.”

Aanleiding voor de hoorzitting van vanmiddag zijn de aanhoudende rellen bij wedstrijden: vorig jaar onder andere bij de Kuip in Rotterdam en in Utrecht. In beide gevallen trok de politie wapens. De Tweede Kamer spreekt in april met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de evaluatie van de huidige voetbalwet.

    • Annemarie Coevert