Nekklachten bij tablet- gebruik op schoot

Een tabletcomputer is een ergonomisch onding.

Onderzoekers van Harvard University en Microsoft hebben de lichaamshouding bij gebruik van de tabletcomputer onderzocht. Uit hun publicatie die deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Work verscheen, mag geconcludeerd worden dat de tablet een ergonomisch onding is. Ook al zeggen de onderzoekers het zelf niet zo stellig.

Uit het onderzoek blijkt dat hoofd en nek te veel voorovergebogen zijn bij de tabletgebruiker, zeker als deze in een favoriete werkhouding zit: ietwat onderuitgezakt op een bank met de tablet op schoot. De posities verbeteren als de computer hoger wordt gehouden of op tafel staat met de beschermhoes als standaard. Dit geeft een gunstiger kijkhoek.

De onderzoekers lieten vijftien gebruikers van Apple’s iPad en Motorola’s Xoom in vier houdingen werken. Ze keken niet naar armen, polsen, handen of pijnklachten, maar naar de houding van hoofd en nek.

In de publicatie dringen de onderzoekers aan op ergonomische regels voor het gebruik van tablets, zeker „nu bedrijven, werkgevers en zorgverleners de voor- en nadelen van de grootschalige, zakelijke inzet van tabletcomputers afwegen”.

Omdat twee van de vijf onderzoekers bij Microsoft werken, is er sprake van belangenverstrengeling. Dat geven de onderzoekers zelf in hun publicatie toe. Toch zijn alle protocollen door de Human Research Administration van Harvard goedgekeurd. NRC