Nederlandse ‘Megauploader’ op vrije voeten

This undated image obtained by The Associated Press shows the homepage of the website Megaupload.com. Federal prosecutors in Virginia have shut down one of the world's largest file-sharing sites, Megaupload.com, and charged its founder and others with violating piracy laws. (AP Photo) De voorpagina van Megaupload, voordat de site uit de lucht werd gehaald. Foto AP

De Nederlandse Megaupload-verdachte Bram van der K. is vandaag op borgtocht vrijgelaten. Ook de met hem aangehouden Duitser Finn B. is weer op vrije voeten.

De twee werden samen met Mathias M. en Megaupload-oprichter Kim Dotcom vorige week vrijdag op verzoek van de FBI aangehouden in Nieuw-Zeeland. In Nederland en Duitsland werden nog twee verdachten aangehouden. De groep, door de FBI de “megasamenzwering” genoemd, worden verdacht van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie.

De Nieuw-Zeelandse rechter, die de vier mannen op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten aanhield, verwacht niet dat Van der K. en zijn compaan B. zullen vluchten. De Nederlander en Duitser worden elektronisch in de gaten gehouden. De beslissing over een borgregeling voor Mathias M. is uitgesteld tot morgen.

Volgens een advocaat van de twee is hun rol niet te vergelijken met die van oprichter Kim Dotcom, die eerder “extreem vluchtgevaarlijk” werd bestempeld. Van der K. en B. hebben volgens de advocaat niet de toegang tot grote sommen geld en meerdere identiteiten, zoals Dotcom dat heeft. Voor Dotcom geldt dan ook dat hij niet op borgtocht vrij mag komen van de rechter in Nieuw-Zeeland.

De Verenigde Staten willen dat alle verdachten worden uitgeleverd. Voor de verdachten in Nieuw-Zeeland geldt dat de VS binnen 45 dagen, vanaf de dag van de arrestatie (afgelopen vrijdag) zo’n verzoek moeten indienen. De Amerikaanse autoriteiten moeten dan aantonen dat de vermeende criminele handelingen ook in Nieuw-Zeeland als misdaden zouden worden aangemerkt, die minstens twaalf maanden cel zouden opleveren.

Enkele juridisch experts zeggen tegen persbureau Reuters te verwachten dat het uitleveringsproces lang en complex zal worden.

    • Peter van der Ploeg