Nadal finalist in Australië na hoogstaande partij tegen Federer

Nadal tijdens zijn partij tegen Federer. Foto AFP / William West

Rafael Nadal staat in de finale van de Australian Open. In een hoogstaande halve finale tegen Federer won de Spanjaard in vier sets: 6-7 (5-7), 6-2, 7-6 (7-5), 6-4.

Het was de eerste keer sinds 2005 dat Federer en Nadal bij een groot toernooi werden ingedeeld aan dezelfde kant van het speelschema en elkaar dus voor de finale al konden tegenkomen. In de eerste set brak Federer zijn nemesis meteen. Hij liep uit naar 0-3, maar Nadal vocht zich terug en zorgde ervoor dat er een tiebreak aan te pas moest komen. Daarin was Federer met 6-7 nipt de sterkste. De Spanjaard was echter in de tweede set de betere. Met enkele bijzonder knappe punten pakte hij al vroeg een break voorsprong, waarna de set binnenhalen hem betrekkelijk gemakkelijk afging: 6-2.

In de derde set hielden de twee elkaar weer aardig in evenwicht, maar dit keer was het Nadal die de tiebreak naar zich toe trok: 7-6 (7-5). Het uitmuntende spel van beide kanten ging nog een tandje omhoog in de vierde set, waarbij de twee enkele prachtige rally’s speelden. Nadal bleek wederom nét iets sterker. Bij 4-4 brak hij Federer en vervolgens kon hij serveren voor de set en de wedstrijd. Dat lukte, al kostte ook dit grote moeite: 6-4.

Het mannentoernooi van de Australian Open kreeg de gedroomde laatste vier in de halve finales: Djokovic, Nadal, Federer en Murray zijn - in die volgorde - de eerste vier van de wereldranglijst en de laatste vier die nog over waren in Melbourne. Titelverdediger Djokovic speelt morgen tegen Murray om de tweede finaleplaats. Zondag is de finale.

    • Peter Zantingh