Lof voor ov-chipkaart is volledig onterecht

H. Pries kritiseert de VVD’er Aptroot en andere parlementariërs ongetwijfeld terecht (Opinie & Debat, 21 januari). De overheid kan geen bedrijven, zoals Trans Link Systems, opheffen. Maar om dan op te roepen trots te zijn op het enige landelijke elektronische ov-betaalsysteem?

Bij de (ooit) betrokken ministers lijkt niet het belang van de reiziger voorop te hebben gestaan, maar het geloof in de almachtige onfeilbaarheid van de technologie en een dogmatisch geloof in de heilzame werking van de markt.

Dat heeft geleid tot een ov-chipkaartsysteem dat reizigers dwingt te reizen met een niet met eigen ogen afleesbare kaart. In geval van twijfel heeft de computer gelijk, niet de mens. En wanneer uitcheck-apparatuur uitvalt, verplicht dat reizigers zelf moeite en tijd te investeren in het terug krijgen van hun geld.

Het systeem is bovendien onoverzichtelijk over waar wel en niet uit en in te checken. Ook is er een wirwar van tarieven, abonnementen en kortingsregelingen en zijn er fundamentele vragen inzake de privacy.

F.M. Boon

Delft

    • F.M. Boon Delft