Krijgt de eerste kandidaat de meeste stemmen?

De familie Kroonenberg uit Amsterdam springt in de bres voor kandidaten die te weinig stemmen krijgen tijdens talentenshows. Volgens hen krijgt namelijk diegene die het eerst optreedt het langst de tijd om stemmen te trekken. „Dat is toch niet eerlijk? Of wordt hiervoor gecorrigeerd? Zo ja, hoe wordt zo’n correctiefactor dan berekend?”

De zoektocht naar het antwoord op deze vraag begint bij RTL. De zender zond de afgelopen jaren talentenshows uit als Idols, Holland’s Got Talent en The voice of Holland. In deze programma’s beslist de sms’ende kijker wie wint. Jaap Paulsen, woordvoerder van RTL, heeft het antwoord paraat. Bij het tellen van de stemmen wordt geen correctie toegepast op het tijdstip van het optreden.

Maar is dit niet oneerlijk voor de kandidaten die pas later aan bod komen? Volgens Paulsen niet: „We hebben daar onderzoek naar gedaan. Uit alle stemprogramma’s van de afgelopen jaren blijkt dat verreweg de meeste kijkers stemmen tijdens of direct na een optreden of na een stemoproep.” Een kandidaat die als eerste optreedt profiteert daar dus niet van, zegt Paulsen. „Tussen de verschillende optredens of tijdens de reclamebreaks wordt nauwelijks gestemd. Na het laatste optreden is vervolgens nog voldoende tijd om ook op de laatste kandidaat te stemmen.”

Bij RTL vinden ze een correctie dus niet nodig, maar toch klinkt het nog een beetje dubieus. Dus nog een telefoontje naar de AVRO, waar onder andere Op zoek naar Zorro te zien was. Ook bij de AVRO passen ze geen correcties toe. Christine Braun, woordvoerder van de AVRO, heeft ongeveer dezelfde verklaring als RTL: „Na een optreden gaat de stembus open, maar zodra het tweede optreden begint krijgt diegene de meeste aandacht. We hebben daar nooit gekkigheid in het stemmen gemerkt.”

Weliswaar heeft de eerste kandidaat de meeste tijd om stemmen te krijgen, maar volgens Braun profiteert hij of zij daar niet van. „De aandacht voor die kandidaat verstomt als het optreden afgelopen is, dat wordt verlegd naar de volgende kandidaat. Uiteindelijk gaat het voor de kijker om het talent.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Diederik Huffels