Kredietstatus KPN wankelt - voorzitter koopt voor 4 ton aandelen

Bestuursvoorzitter van KPN Eelco Blok in april vorig jaar bij een aandeelhoudersvergadering. Foto NRC / Roel Rozenburg

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft vandaag gewaarschuwd dat de kredietstatus van KPN dreigt te verminderen. Het vooruitzicht van het komende rapportcijfer is vanmiddag van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ gegaan, zo meldt het FD.

Uit de jaarcijfers die KPN deze week presenteerde bleek al dat de winst en de omzet van het bedrijf dalen. Moody’s waarschuwt KPN dat de operationele kosten nog altijd relatief hoog zijn, en het groeiende succes in België en Duitsland de winstdaling in Nederland niet opheffen.

De winst ging vorig jaar naar 1,55 miljard euro, een daling ten opzichte van de 1,8 euro van het jaar ervoor. Op dit moment is de status nog niet gewijzigd door Moody’s. KPN verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat tussen de 4,7 en de 4,9 miljard euro, tegenover 5,27 miljard in 2011. De vrije kasstroom daalt van 2,45 miljard naar een bedrag tussen de 1,6 en 1,8 miljard.

Blok slaat zijn slag na sterke koersdaling

Met de tegenvallende jaarcijfers volgde een koersdaling van het aandeel KPN met 7 procent. Een reden voor Eelco Blok, bestuursvoorzitter van KPN, om 50.000 stukken te kopen tegen een bedrag van 7.93 euro. De totale kosten hiervan bedragen een krappe vier ton.

De afgelopen weken kon Blok niet handelen vanwege de voorkennis over de jaarcijfers, maar nu mag hij zijn slag slaan. Voor beleggers een signaal dat de topman de koers aantrekkelijk laag vindt. NRC Handelsblad spreekt vandaag van een trendbreuk:

“De afgelopen jaren toonde de manager vooral zijn verkoopkwaliteiten. In de laatste vijf jaar verkocht Blok telkens aandelen KPN. Voor ruim 6,2 miljoen euro nam hij afscheid van zijn effecten tegen koersen tussen de 9,24 euro (15 april 2009) en 12,36 euro (26 april 2007). Hij bezit nu ruim 69.000 aandelen.”

    • Annemarie Coevert