Kranten- en bladenman moet tij bij Sky Radio zien te keren

Een conflict tussen directeur en de grootaandeelhouder leidde tot een wissel van de wacht bij Sky Radio. Aan Philip Alberdingk Thijm om de resultaten te verbeteren.

Qua timing komt zijn nieuwe klus op het goede moment. Philip Alberdingk Thijm trad eind december terug als commissaris bij bladenuitgever Readershouse en had even niks te doen. Toen belde de Telegraaf Media Groep (TMG). Of hij interim-manager wilde worden bij dochterbedrijf Sky Radio Groep.

Vanochtend begon Alberdingk Thijm, zo liet TMG gisteravond weten, aan zijn eerste werkdag bij Sky.

Sky Radio Groep exploiteert behalve de gelijknamige zender voor ‘volwassen feelgood popmuziek’, ook radio Veronica (‘alleen échte hits’) en Classic FM (lichte klassieke muziek).

Aan de snelle benoeming van Alberdingk Thijm ging een korte strijd in de directiekamer vooraf. ‘Verschil van inzicht over het te voeren beleid’ leidde tot het plotselinge vertrek van de zittende directeur Ab Trik, aldus TMG. Alleen Trik wil dat toelichten. „Ik heb een plan voor de toekomst ingediend en de Telegraaf ook. Tussen beide plannen zat zo’n groot verschil dat het beter was om als vrienden uit elkaar te gaan.”

Hoewel Trik al meer dan twintig jaar bij Sky Radio werkt en mede-eigenaar is, is de Telegraaf de baas. TMG heeft ruim 85 procent van de aandelen. Vereniging Veronica heeft 10 procent in handen. De resterende 5 procent deelt Trik met zijn Sky Radio-oprichter Ton Lathouwers.

Voor de grootste aandeelhouder was het kennelijk nodig om in te grijpen. Volgens Trik niet omdat het slecht gaat. „Ik laat een financieel gezond bedrijf achter, dat het prima doet.” Maar kennelijk niet goed genoeg. De drie zenders van Sky brachten in 2010 een kleine 40 miljoen euro aan omzet binnen bij TMG, op het totaal van 612 miljoen. Vooral wegens forse afschrijvingen op kostbare etherfrequenties blijft daar de laatste jaren onder aan de streep enkele miljoenen verlies van over.

Belangrijker nog is dat het ooit vanzelfsprekende markleiderschap van pionier Sky Radio behoorlijk is afgebrokkeld. Radio 538 en publieke omroep 3FM hebben de leidende rol van populaire muziekzenders overgenomen. De formule van deze twee stations wijkt met aansprekende dj’s die de muziek aan elkaar kletsen wezenlijk af van die van Sky Radio. Sky heeft geen Giel Beelen of Edwin Evers.

Het is nu aan Alberdingk Thijm om het tij te keren. Opvallend omdat hij vooral ervaring heeft met kranten en bladen, in het verleden onder meer als directeur/uitgever van FD Media en PcM (de voormalige uitgever van deze krant). Hoewel hij bij die concerns ook verantwoordelijk was voor BNR en, heel even, voor Arrow Jazz en Arrow Classic Rock.

TMG formuleerde in december de ambitie om zijn verschillende media-activiteiten meer te integreren, bijvoorbeeld radio en internet. Maar Alberdingk Thijms voornaamste opdracht is simpeler: „De resultaten moeten omhoog”, aldus een ingewijde. Geruchten dat TMG zijn radiodivisie wil verkopen wordt door alle betrokkenen ontkend.

    • Philip de Witt Wijnen