Kortkolom sport

Willeboordse judoot op Spelen, Van Emden niet

Rotterdam. Judoka Elisabeth Willeboordse mag komende zomer voor de tweede keer in haar carrière deelnemen aan de Olympische Spelen. De 33-jarige Zeeuwse krijgt van de Judo Bond Nederland de voorkeur boven Anicka van Emden in de klasse -63 kilogram. Willeboordse haalde vier jaar geleden brons bij de Spelen in Peking. „De technische staf is van mening dat Elisabeth de grootste kans maakt op een olympische medaille", zei technisch directeur Cor van der Geest in een toelichting. „Zij is de meest ervaren judoka en bewijst al jarenlang op het hoogste niveau medailles te kunnen behalen.” (Novum)

Schaker Aronian wint en vergroot voorsprong

WIJK AAN ZEE. Levon Aronian heeft in de tiende ronde van het Tata Steel schaaktoernooi zijn koppositie versterkt. De Armeense grootmeester versloeg Anish Giri doordat hij beter op de hoogte was van de openingsvariant die de jonge Nederlander speelde. Giri verloor voor de derde keer op rij. De Noor Magnus Carlsen zag zijn achterstand op de koploper oplopen tot anderhalf punt na een korte remise tegen Hikaru Nakamura. De tweede plaats, met een punt achterstand, is nu in handen van Vasili Ivantsjoek, die hekkensluiter David Navara versloeg. Loek van Wely speelde ook zijn tiende partij remise. Hij heeft nog geen partij gewonnen. (NRC)

VDH toernooidirecteur olympisch jeugdfestijn

Rotterdam. Pieter van den Hoogenband is aangesteld als toernooidirecteur van het Europese Jeugd Olympische Festival (EYOF), dat volgend jaar in Utrecht wordt gehouden. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. De EYOF is de Europese variant van de Jeugd Olympische Spelen en bedoeld voor sporters in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. Drievoudig olympisch zwemkampioen Van den Hoogenband nam in 1993 zelf deel aan het evenement. Het sportfestival wordt van 14 tot en met 19 juli 2013 gehouden. (NRC)

Contador wint bergrit in Ronde van San Luis

Mirador. Alberto Contador heeft gisteren een bergetappe in de Argentijnse rittenkoers Ronde van San Luis gewonnen. De Spanjaard bleef de Amerikaan Levi Leipheimer en de Colombiaan Miguel Angel Rubiano voor. De drievoudige Tourwinnaar zei vooraf dat hij ruim zeven kilo te zwaar was en geen ambities had in Argentinië. Contador neemt de leiderstrui over van de Italiaanse sprinter Francesco Chicchi. (Novum)

Balotelli akkoord met straf, bekerverlies City

Manchester. Mario Balotelli heeft zich neergelegd bij een schorsing van vier duels. De spits van Manchester City was door de Engelse voetbalbond FA aangeklaagd wegens ernstig gemeen spel in het competitieduel tegen Tottenham Hotspur. Balotelli (21) miste gisteren het bekerduel voor de League Cup in Liverpool, waar City werd uitgeschakeld. The Reds hadden genoeg aan 2-2 na een 1-0 uitzege in Manchester. Eind februari speelt Liverpool op Wembley in de finale tegen Cardiff. (Novum)

La Ling niet akkoord met uitspraak rechter

Amsterdam. Tscheu La Ling legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen Ajax-commissaris Steven ten Have. Dat heeft de oud-speler via zijn advocaat laten weten. Ling beweert dat Ten Have hem in verband heeft gebracht met omkoping. De rechter oordeelde gisteren dat hiervoor onvoldoende bewijs is. De advocaat weet nog niet of hij hoger beroep aantekent of een bodemprocedure aanspant. (Novum)