Kortkolom buitenland

Voorman Rode Halve Maan gedood in Syrië

Damascus. De vicepresident van de Rode Halve Maan in Syrië, het equivalent van het Rode Kruis in de islamitische wereld, is gisteren gedood. Abdulrazak Jbeiro was onderweg vanuit de hoofdstad Damascus naar de noordelijke stad Idlib, toen zijn auto onder vuur kwam. De exacte omstandigheden van zijn dood waren gisteren nog niet duidelijk. Elders in het land kwam het weer tot veel confrontaties tussen regeringsmilitairen en tegenstanders van het bewind van president Bashar al-Assad. Daarbij zouden 24 mensen om het leven zijn gekomen. (BBC, AP)

President Nigeria ontslaat politiechef

ABUJA. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft gisteren de nationale politiechef en zes van zijn plaatsvervangers ontslagen. Volgens Jonathan zijn de politie en veiligheidsdiensten geïnfiltreerd door de radicale islamitische sekte Boko Haram. Met het ontslag van het politiehoofd luidt de president naar eigen zeggen een grootschalige reorganisatie van de politie in. Jonathan wordt fel bekritiseerd omdat hij het geweld van Boko Haram niet onder controle krijgt. Vrijdag kwamen 186 mensen om bij gecoördineerde bomaanslagen op politiebureaus in de noordelijke stad Kano. (Reuters, AP)

Gesprekken Israël en Palestijnen mislukt

Tel Aviv. Verkennende gesprekken in Amman tussen de Palestijnse autoriteiten en Israël over hervatting van het vastgelopen vredesproces zijn op niets uitgelopen. Dat zei de Palestijnse president Abbas gisteren. Reden zou zijn dat Israël na vijf ontmoetingen geen voorstel over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat op tafel wilde leggen. De gesprekken waren de eerste directe onderhandelingen sinds vijftien maanden, maar wekten nooit hoge verwachtingen. De internationale gemeenschap zal de komende dagen druk uitoefenen op Abbas en Israël om de gesprekken toch voort te zetten. (NRC)

Rechts akkoord over premier in Slovenië

Ljubljana. Vijf rechtse en centrum-rechtse partijen in Slovenië hebben gisteren een principeakkoord gesloten over een kandidaat-premier, de conservatief Janez Jansa, die eerder premier was van 2004-2008. President Danilo Türk had twee andere kandidaten voorgesteld en maakt bezwaar tegen Jansa, omdat er een rechtszaak wegens corruptie tegen hem loopt. Bijna twee maanden na de verkiezingen en na een mislukte formatiepoging van de leider van de grootste partij, de centrum-linkse Zoran Jankovic, hebben vijf centrum-rechtse partijen een akkoord bereikt over bezuinigingen onder leiding van Jansa. (Reuters)