Kortkolom binnenland

A’dam onderzoekt lage huur gebedsruimtes

Amsterdam. Amsterdam onderzoekt of stadsdelen gebedsruimtes onder de marktprijs verhuren. De aanleiding is de lage huur die werd betaald voor twee moskeeën in een gebouw in de Transvaalbuurt in stadsdeel Oost. De lage prijs kan worden gezien als indirecte subsidie en is in strijd met de scheiding van kerk en staat, concludeerde het stadsdeel in een gisteren openbaar gemaakt rapport. Burgemeester Van der Laan (PvdA). liet in een reactie aan het stadsdeel weten een onderzoek in heel Amsterdam in te stellen. De lage huurprijs voor de gebedsruimten in het gebouw werd onder het vorige stadsdeelbestuur afgesproken, omdat in het gebouw dat eerder op de locatie stond ook moskeeën waren gevestigd. De stadsdeelraad wilde destijds niet dat de organisaties door nieuwbouw meer huur moesten betalen. (Novum)

Onderzoek Q-koorts onder kinderen

Rotterdam. De GGD Zuid-Limburg is een onderzoek begonnen naar Q-koorts onder kinderen. Kinderen in het gebied zijn veel minder dan volwassenen getest op de bacterie die de koorts veroorzaakt. Maar de kinderen die wel zijn onderzocht, blijken veel minder vaak besmet. De GGD wil hier meer over weten, liet een woordvoerder gisteren weten. Waarom de ziekte onder kinderen veel minder voor lijkt te komen, kan de GGD niet verklaren. Het zuiden van Limburg kampte in 2009 met een uitbraak van Q-koorts. De GGD hoopt ongeveer duizend kinderen van 4 tot 18 te vinden die meewerken aan het onderzoek. De organisatie verwacht begin 2013 de eerste resultaten te kunnen presenteren. (Novum)