Kamer: hooligan moet strenger worden gestraft

Voetbalhooligans moeten langere straffen krijgen en stadionverboden zouden voor alle stadions in Nederland moeten gelden. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil daarom de voetbalwet aanscherpen.

De wet werd anderhalf jaar geleden ingevoerd om voetbalvandalen beter te kunnen aanpakken. Maar de Kamer vindt de wet niet hard en afschrikwekkend genoeg. Burgemeesters kunnen hooligans nu voor maximaal drie maanden een stadion- en gebiedsverbod en een meldingsplicht tijdens wedstrijden opleggen. Dat zou naar minimaal een jaar moeten. Het initiatief hiervoor komt van de PvdA en de PVV, maar ook het CDA steunt het plan.

De KNVB zei deze week al dat voetbalvandalen gemakkelijker gearresteerd moeten kunnen worden. Het moet volgens de voetbalbond makkelijker worden ook mensen op te pakken die alleen meelopen in een groep die onrust veroorzaakt. „Sta je erbij, dan bén je erbij”, zei een woordvoerder van de KNVB in tv-programma EenVandaag.

De PVV overweegt die lagere eisen in haar voorstel te zetten, het CDA is daar ook voor. „Nu pakt de politie bij rellen alleen rij één van de vandalen op, wij willen dat ook rij twee wordt veroordeeld. Het is nodig om die hooligans als groep aan te pakken”, zegt CDA-Kamerlid Coskun Çörüz. „Dan kun je de één zwaarder straffen dan de ander, maar beide personen moeten strafbaar zijn.”

Vanmiddag zou de Kamer een hoorzitting houden over de voetbalwet. Aanleiding zijn de aanhoudende rellen bij wedstrijden: vorig jaar onder andere bij de Kuip in Rotterdam en in Utrecht. In beide gevallen trok de politie wapens.

Bijna alle betrokken partijen komen tijdens de hoorzitting aan het woord. Onder hen Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, de politie en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Die zei vanmorgen dat de voetbalwet niet voldoet bij het aanpakken van hooligans. Volgens de burgemeester is het onlogisch dat een hooligan eerst in herhaling moet vervallen, voordat hij kan worden aangepakt.

Een hoogleraar staatsrecht zou de Kamer vanmiddag komen vertellen in hoeverre het nu al mogelijk is groepen strafrechtelijk te vervolgen. In april evalueert de Kamer de voetbalwet met minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).