'Irritante' Lauwereyns wint de VSB-prijs

Dichter Jan Lauwereyns heeft de VSB-poëzieprijs gewonnen met Hemelsblauw. De jury noemde Lauwereyns bundel een boek waarin „wordt geprobeerd de poëzie boven het persoonlijke uit te tillen, terwijl tegelijk beseft wordt dat dit niet kan lukken.” De dichter werd geprezen om de wijze waarop hij kan ‘irriteren en fascineren’. Daar kan Lauwereyns (1969) zich goed in vinden, zei hij nadat hij de prijs van 25.000 euro in ontvangst had genomen. „Ik zoek geen directe emotie, ik wil gedichten schrijven die uitnodigen tot herlezen. Een fenomeen als irritatie kan daar belangrijk bij zijn, een prikkel die iets in gang kan zetten. Ik vind een mug poëtisch interessant.”

Hemelsblauw maakt het de lezer niet overdreven eenvoudig: de bundel bestaat uit een lange, observerende soms bijna absurdistische gedichten. Maar ook de sectie ‘Rondom een boom’ die uit korte proza-alinea’s bestaat. „Als je het één keer snel leest dan ontgaat je veel”, zegt Lauwereyns. „Ik ben blij dat deze jury open stond voor mijn poëzie en bereid was die op de kaart te zetten. Voor een relatief onbekende dichter is dit een transformerende gebeurtenis.”

Lauwereyns is ook geografisch een buitenstaander: hij werkt als neurowetenschapper in Japan: „Daardoor kan ik me concentreren op de inhoud, hoef me niet te positioneren in een literair circuit. Al geniet ik enorm van het contact met andere dichters.” De andere genomineerden waren Anne Vegter, Willem Jan Otten, Peter Ghyssaert en Erik Spinoy.

In Vlaanderen werd dinsdag Paul Demets’ De bloedplek bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel.