Hoofd Syrische Rode Kruis gedood

Wie er achter de aanslag zit is onduidelijk.

De vicepresident van het Syrische Rode Kruis, Abdulrazak Jbero, is gisteren doodgeschoten in de noord-Syrische stad Idlib. Dat heeft het Internationale Rode Kruis gistermiddag bekendgemaakt.

De Syrische Jbero zou zijn doodgeschoten toen hij per auto op weg was van de hoofdstad Damascus naar Idlib. Wie er verantwoordelijk is voor zijn dood is nog onduidelijk.

Het Rode Kruis veroordeelde de aanslag scherp. „Het gebrek aan respect voor medische organisaties is nog altijd een grote kwestie in Syrië”, aldus de woordvoerder.

De Syrische staatstelevisie beschuldigde ‘terroristen’ van de moord.

In september kwam een vrijwilliger van het Syrische Rode Kruis om het leven in de hevig bevochten stad Homs, toen een ambulance onder vuur kwam te liggen. Het Internationale Rode Kruis is de enige internationale organisatie die hulpverleners in Syrië stationeert.

Syrië heeft dinsdag ingestemd met een verlenging van de waarnemersmissie van de Arabische Liga met een maand. De waarnemersmissie raakt echter hoe langer hoe meer omstreden. Volgens critici uit het buitenland maar ook uit de Syrische oppositie verlenen de waarnemers het gewelddadige optreden van president Assad legitimiteit, terwijl de missie juist is opgezet om geweld tegen te gaan.

Volgens de VN zijn er sinds het begin van de missie in december ten minste 400 doden gevallen. Eerder waren er al 5.000 mensen om het leven gekomen bij de protesten tegen het bewind van Assad.

De kans dat de Veiligheidsraad van de VN instemt met een interventie in een of andere vorm in Syrië is gering. Zowel Rusland als China heeft aangegeven daar in het geheel niet voor te voelen. Reuters

    • Carolien Roelants