Hond in schaapskleren

Eerst dacht hij nog dat het door zijn gemopper op Beatrix kwam, die deuk in z’n peiling.

Meteen liet Wilders naar de pers lekken dat hij er spijt van had. Hielp niet. Verdraaid, hij zakte nog steeds, terwijl de SP steeg.

Nerveus als een beurshandelaar bij een dalende grafiek begon hij te bellen. Verkopen, nu! Exclusief interview. Live bij RTL. En ineens was behalve de islam ook het socialisme een wolf in schaapskleren. En o ja, dat over Bea had hij niet moeten zeggen. Frits Wester knikte gedwee, een schaap in schaapskleren.

Het moet grappig zijn om op zulke momenten Maurice de Hond te zijn. Die tikt op zondagochtend in z’n tabelletje dat de SP de grootste is, stuurt het persbericht rond en… jawel, alles en iedereen hapt. Zelfs het NOS Journaal, dat in 2007 het contract met hem verbrak. Maar ja, ze moeten wel, want andere peilingen waren niet zó spectaculair.

De Hond voorspelde in 2009 18 PVV-zetels (werden er 24), en in 2006 vijf (werden er negen). Een foutmarge van een zetel of vijf. Dat verhindert niet dat Maurice de Hond de feitelijke politieke weekagenda bepaalt, zoals de beurskoersen dat doen voor de Europese politiek.

Speculanten en voorspellers: wie had gedacht dat die ooit zo veel macht zouden krijgen?

Als ik Maurice de Hond was, zou ik die SP-zege verzinnen (of lichtjes manipuleren). Puur om Geert te sarren, om te zien of hij inderdaad vol op de rode lap in beukt. Puur om te zien hoe suïcidaal dat uitpakt. De PVV-kiezer is dom, maar net niet dom genoeg om Wilders niet als kabinetslid te beschouwen en dus als veroorzaker van hun toegenomen armoede en zorgkosten.

Roemer is een goedzak, maar net niet goedzakkig genoeg om niet vilein te gaan prijsschieten als Geert z’n nieuwe compromissen zal moeten sluiten. Zo, lever je dát ook al in?

Als ik De Hond was, zou ik het zo doen. Jammer dat de man in werkelijkheid zo beheerst en neutraal is, iemand die nooit z’n vooropgezette ideeën de vrije teugel geeft.

    • Christiaan Weijts