Heus, het is niet alleen kaviaar bij de tv-helden

Presentator Beau van Erven Dorens, tevens vaste tafelheer in De wereld draait door, mocht gisteravond in de nationale plugshow van Matthijs van Nieuwkerk zijn nieuwe programma verkopen. „De grootste spektakelshow ooit door SBS 6 gemaakt”, noemde hij de zangcompetitie The Winner Is… „Het is op mijn lijf geschreven”, zei hij. „Heel erg veel keten.”

Een dag eerder mocht in hetzelfde programma de eigen huisdichter en cynische bikkel Nico Dijkshoorn als gast aanschuiven. Hij vertelde over zijn nieuwe autobiografische roman Nooit ziek geweest. Dijkshoorn blijkt vroeger ontzettend veel geplaagd door zijn vader, automonteur Klaas. Echt niet normaal meer. Alleen maar omdat Nico boeken las.

Dan had hij samen met zijn ex net een nieuwe, zelf ontworpen vloer in de woonkamer gelegd en de hele avond tegen iedereen gezegd dat er geen vocht op mocht komen. Maar dan ging zijn vader er met de jaarwisseling toch champagne op spuiten. En daarna riep pa doodleuk: Gelukkig Nieuwjaar! Van die dingen. En altijd werd alles maar weggelachen.

Sindsdien is Nico naar eigen zeggen grimmig en verward. Hij heeft alle streken van zijn vader, die inmiddels veilig molenwiek in een verzorgingstehuis zit, nu eens haarfijn opgeschreven. Om terug te pesten. „Ik heb geen zin om nog eens 25 jaar door te modderen”, zei Dijkshoorn. Hij hoopt normaal verder te kunnen met zijn leven.

Zo zie je maar. Je bent thuis op de bank geneigd te denken dat de champagne en kaviaar bij die artiesten en televisiehelden huizenhoog staat opgestapeld, maar het is allemaal klatergoud. Zelfs zo’n kanjer als Matthijs van Nieuwkerk hyperventileert, vertelde hij laatst tegen zijn vriend en collega Wilfried de Jong in een interview voor de nieuwe glossy Park. Zelfs zij zijn uiteindelijk „gewone mensen”, zoals tafeldame Halina Reijn gisteren concludeerde. Arie Boomsma, tafelheer in DWDD, zei dinsdag in de uitzending tegen Dijkshoorn dat hij het „wel dapper” vond dat Nico afrekende met „heel veel pijn” en zich „als schrijver vernieuwt”. Heel begrijpelijk dus ook dat men avond na avond helpt elkaars producten aan te prijzen om die eigen onzekerheidjes te overwinnen.

Wie het pluggen van The Winner Is… bij de VARA eerder op de avond had gemist, werd later nog bijgepraat door producent John de Mol. „Ik kan me niet heugen dat er eerder een tv-programma van me was waar zo veel druk op lag”, zei hij tegen Pauw & Witteman. Arme man. Na elke licht kritische vraag begonnen de presentatoren verontschuldigend te giechelen om de net gekozen Omroepman van het jaar 2011 meteen weer gerust te stellen. Respect. We zijn er in Hilversum om mekaar te helpen.

Marcel Haenen vervangt Hans Beerekamp, die met vakantie is.

    • Marcel Haenen