Het gruizige grijs van etsen

Show Yourself: Going to the Etch.

T/m 12 februari in Pictura, Voorstraat 190, Dordrecht. Inl: www.pictura.nl

De jonge kunstenaar die wil etsen kiest niet voor de makkelijkste weg. Hij kan lang niet op alle kunstacademies terecht om de etstechniek te leren en moet zich, als hij eenmaal etser is, niets aantrekken van de heersende opvatting dat etsen eigenlijk maar een achterhaalde manier van kunst maken is. Veel te traag voor deze snelle tijden.

Toch is die bewerkelijkheid ook een aantrekkelijke kant van het etsen. Je bent langdurig in de weer met zink- of koperplaten, etsnaalden, zuren, inkten, pers en papier. Je probeert en probeert het nog eens anders. Als een alchemist in zijn laboratorium, als een bezeten professor uit een tekenfilm.

Het resultaat van al die moeite? Een onmiskenbare ets. Met kwaliteiten die je alleen in een ets kunt bereiken. Haarscherpe lijnen, letterlijk, zo scherp als een haar. Het diepe zwart van vette drukinkt. Het gruizige grijs van de aquatint. Lijnen en vlakken die, door de druk van de pers, als reliëfs in het papier zijn gepreegd. Dat heb je toch maar mooi bij elkaar getoverd.

De jonge kunstenaars Cornelie Samsom en Laura Casas Valle trotseerden de vooroordelen en werden enthousiaste etsers. Nu hebben ze het initiatief genomen tot een tentoonstelling van elf Nederlandse kunstenaars, bekend en onbekend, die op heel uiteenlopende manieren met etsen bezig zijn – van traditioneel tot onorthodox. Bij sommigen komt de computer eraan te pas en er is zelfs een die sculpturen maakt van zijn etsafdrukken.

De groepsexpositie Show Yourself: Going to the Etch is dezer weken te zien in Pictura in Dordrecht; later dit jaar exposeert hetzelfde gezelschap in Den Bosch en Kampen. Het zou mooi zijn als er zich daarna meer etsers aansloten, liefst van een nog wat diverser pluimage. Dan kan de Stichting To The Etch zich ontpoppen als een vereniging van bevriende vakgenoten die de etstechniek propageren, zoals De Nederlandsche Etsclub en De Grafische dat deden in de negentiende en twintigste eeuw.

    • Gijsbert van der Wal