Hells Angels-baas: eenzelfde besluit als Bos en Eurlings

Daniël Uneputty gaat weg als president van de Amsterdamse Hells Angels. Maar rustig rond de motorclub zal het waarschijnlijk niet worden.

Met het vertrek van president Daniël Uneputty hebben de Hells Angels in Amsterdam geen formele leider meer, maar dat lijkt op dit moment hun kleinste probleem. De motorclub moet volgende week zijn verblijf in Amsterdam verlaten en wordt door de overheid op de huid gezeten. Kopstukken zitten vast en de rivaliteit met de concurrent Satudarah ettert door.

Gisteren presenteerde Daniël Uneputty (1954) zich zoals hij dat vaker doet: als een brave burgerman die toevallig ook lid is van een motorclub met een criminele reputatie. Hij ziet er wel woest uit, met zijn Harley, zijn forse, getatoeëerde armen, zijn leren vest, ogen permanent achter een iets te kleine zonnebril verstopt, maar dat is slechts de buitenkant. Van binnen is hij een huisvader die het liefst met zijn vier kinderen naar musicals gaat. Nu neemt hij „eenzelfde beslissing als Wouter Bos en Camiel Eurlings”, die ook voor het thuisfront kozen, zei hij gisteren.

Toch kwam de Molukse Uneputty, of ‘Unu’, in de acht jaar dat hij president was, regelmatig in het nieuws omdat hij het aan de stok had met justitie. Hij won echter de belangrijkste zaak. In 2007 stonden hij en 21 anderen terecht voor het vormen van een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugs, wapens en geweld. Het proces werd gestaakt, omdat het OM afgetapte telefoongesprekken tussen Hells Angels en advocaten had bewaard. Dat mag niet, want die gesprekken zijn vertrouwelijk. Nadat de zaak niet-ontvankelijk was verklaard, werd feestgevierd in het clubhuis aan de Wenkebachweg in Amsterdam, maar Uneputty was ontevreden dat ze niet waren vrijgesproken.

Het is de autoriteiten niet gelukt om de Hells Angels als criminele organisatie te veroordelen, noch om de club te verbieden. Toch is het, volgens een intern politiedocument waar Vrij Nederland vorig jaar de hand op legde, niet mogelijk om er lid van te zijn en geen crimineel.

Recent werd bekend dat gemeenten samenwerken om motorclubs bestuurlijk, fiscaal en strafrechtelijk aan te pakken. Ze willen vooral de invloed bestrijden die de Hells Angels en de Molukse Satudarah in de horeca hebben. Volgens justitie dreigt de rivaliteit tussen die twee clubs te escaleren. De voorzitter van Satudarah en de eveneens Molukse Uneputty hebben dat altijd ontkend.

Uneputty zwaait volgende week af, op dezelfde dag als de Angels hun clubterrein in Amsterdam moeten opleveren (voor een gemeentelijke afkoopsom van vier ton). Er is nog geen nieuw onderkomen en ook is niet bekend wie Uneputty opvolgt. De tweede, en volgens velen machtigste man, Harrie S., zit sinds kort vast op verdenking van afpersing.

Uneputty blijft wel lid van de Angels. Zijn voorganger, ‘Big’ Willem van Boxtel, werd geroyeerd toen in 2004 bleek dat hij had geweten van plannen van de, inmiddels geliquideerde, vastgoedhandelaar Willem Endstra om Willem Holleeder te laten vermoorden. Holleeder is een vriend van verschillende Hells Angels. Hij komt deze maand vrij.