Haastige aftocht premier

Prime Minister Julia Gillard is escorted out for safety by body guards and police through a crowd of rowdy protesters following a ceremony to mark Australia's national day in Canberra, Australia, Thursday Jan. 26, 2012. Some 200 supporters of indigenous rights surrounded a Canberra restaurant and banged its windows on Thursday while Gillard and opposition leader Tony Abbott were inside officiating at an award ceremony. (AP Photo/Lukas Coch) AUSTRALIA OUT AP

De Australische premier Julia Gillard werd eerder vandaag hals over kop afgevoerd door veiligheidsfunctionarissen en oproerpolitie, omdat gevreesd werd dat een demonstratie van zo'n tweehonderd Aboriginals uit de hand zou lopen. Australië viert Australia Day, ter herinnering aan de aankomst van het eerste schip met Britse gevangenen in 1788 in Sydney. Veel oorspronkelijke bewoners van het continent noemen deze dag ‘Invasie Dag’ omdat de Britten het land zonder meer in bezit namen.

Sinds de aankomst van de kolonisten zijn de Aboriginals gemarginaliseerd. Op dit moment zijn er nog krap 500.000 Aboriginals over, die vaak leven in armoedige omstandigheden.

Gillard, die samen met oppositieleider Tony Abbott (op de foto links achter haar) bezig met een prijsuitreiking, verloor tijdens haar overhaast vertrek een van haar blauwe pumps. De demonstranten waren woedend omdat Abbott zich denigrerend had uitgelaten over een tentenkamp, de zogenoemde Aboriginal Tent Ambassade, in het centrum van de hoofdstad. De demonstranten scholden Abbott uit voor racist. Toen ze op de ramen van het restaurant begonnen te bonzen waar Gillard en haar gezelschap waren, werd de premier met grote spoed door vijftig agenten afgevoerd. Haar pump vond ze niet meer terug.

Later op dag tijdens een ontvangst van buitenlandse diplomaten in haar ambtswoning, toonde Gillard zich niet erg onder de indruk. „Het enige waar ik boos over ben is dat de demonstratie afleidde van zo’n prachtig evenement,” zei ze tegen journalisten. „Ik kan wel tegen een stootje en de politie heeft prachtig werk verricht.” Een groep Aboriginal dansers en een didgeridoospeler waren aanwezig om de ontvangst in de ambtswoning op te luisteren (AP, AFP)