Gingrich wil permanente basis op de maan in 2020

Gingrich in Cocoa, Florida, gisteren. Als het aan de Republikein ligt, hebben de VS over acht jaar een permanente basis op de maan. Foto AFP / Joe Raedle

Als het aan de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich ligt, krijgen de Verenigde Staten een permanente basis op de maan. “We moeten de toekomst met bravoure tegemoet gaan”, zei hij gisteren op een campagnebijeenkomst.

Gingrich is momenteel de grootste uitdager van Mitt Romney en het lijkt erop dat ze samen gaan uitmaken wie het bij de presidentsverkiezingen in november op gaat nemen tegen Obama. Als Gingrich degene is die Obama verslaat en hij krijgt in 2016 een tweede termijn, dan is de permanente basis op de maan in 2020 een feit. Dat beloofde hij gisteren in Florida, de staat waar het Kennedy Space Center staat.

Dit zei Gingrich eerder deze week over het onderwerp:

Gingrich wil de commerciële ruimteindustrie op dezelfde manier tot ontwikkeling brengen als in de jaren dertig van de vorige eeuw met de commerciële luchtvaart gebeurde. Ook wil hij het aantal verkenningsmissies naar Mars uitbreiden. “Ons ruimteprogramma moet bestaan uit wetenschap, toerisme en productie. Het is in ons belang om zo veel ervaring op te doen dat we China en Rusland ver voor blijven.”

Plan krijgt steun in Florida, Romney heeft ruimtevaart ook hoog in het vaandel

De beloftes van de Republikeinse presidentskandidaat konden de honderden toehoorders bekoren. De ruimteindustrie in Florida gaat momenteel gebukt onder flinke bezuinigingen in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Gingrich wil zijn ambitieuze plannen financieren door prijzen uit te reiken om investeringen door de private sector aan te moedigen.

Romney zei gisteren tijdens een debat in Florida dat ook hij de ruimtevaart graag prioriteit geeft. “Momenteel hebben we een president die geen visie of missie voor NASA heeft. Ik geloof dat ons ruimteprogramma belangrijk is voor de wetenschap, maar ook voor commerciële en militaire ontwikkelingen.”

    • Peter Zantingh