Geschorste rabbijn Ralbag maakt excuses aan Joodse Gemeente

De geschorste opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft zijn controversiële uitspraken over homoseksuelen gisteren tegenover de Joodse Gemeente Amsterdam toegelicht in een schriftelijke verklaring.

Deze is voorgelezen tijdens een raadsvergadering. Ralbag liet weten dat hij “niemand heeft willen beledigen” met zijn constatering dat homoseksualiteit genezen dient te worden. “Maar mocht dat wel zo zijn, dan bied ik mijn excuses aan.”

Ralbag raakte vorige week in opspraak toen bleek dat hij zich had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden opgeroepen in therapie te gaan. De opperrabbijn ondertekende deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieerde, werd Ralbag “voorlopig” uit zijn functie ontheven.

Tijdens de raadsvergadering riep Kol Chadasj, de grootste, meer gematigde fractie in de raad, het bestuur op binnen drie weken tot een regeling te komen voor het vertrek van Ralbag. Streng religieuze leden, die achter de opperrabbijn staan. Een anonieme ingewijde:

“Als Kol Chadasj op Ralbags vertrek blijft aandringen, leidt dat tot een schisma in onze gemeenschap.”

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, zei dat Ralbag de commotie rond zijn uitspraken had moeten voorzien. Hij erkende evenwel dat de uitgangspunten in de door Ralbag ondertekende Declaration On The Torah Approach To Homosexuality in overeenstemming zijn met de halacha, de joodse geloofsregels.
“We zullen er ook alles aan doen om de rust in de kehilla (joodse gemeente) te laten terugkeren”, beloofde hij. Tot er een oplossing is bereikt worden de taken van Ralbag waargenomen door rabbijnen Eliezer Wolff en Rafael Evers.

Tijdens een reis van Israël naar de Verenigde Staten maakte Ralbag gisteren een tussenstop in Amsterdam. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om enkele gesprekken met bestuurders van de Joodse Gemeente Amsterdam te voeren. De opperrabbijn was niet bereikbaar voor commentaar.

    • Danielle Pinedo