film

Les Géants

De broertjes Zak en Seth brengen een zomer door in het huis van hun overleden opa: hun moeder heeft ze daar met te weinig geld gedumpt. Hun vriendje Dany wordt mishandeld door zijn broer, een psychotische bullebak. Ze lummelen rond, stelen eten bij de buurman, roken wiet en joyriden in een oude brik. Tot het geld opraakt en ze hun huis verhuren aan Boeuf, een lokale wietteler. Les Géants, dat zich afspeelt in een broeierige zomer ergens in de Ardennen, gaat over dat punt waarop je van kind adolescent wordt.

De volwassen wereld dient zich louter aan in de vorm van dreiging en uitbuiting. Al is er ook een goede fee, een rijke dame met een dochtertje met Down. Regisseur Bouli Lanners bevestigt met Les Géants zijn status van eersteklas filmmaker. Zijn laconieke personages zijn vaak op de rand van het cartooneske.

My Week With Marilyn

My Week with Marilyn is gebaseerd op het dagboek dat de piepjonge regieassistent Colin Clark in 1956 bijhield tijdens het maken van het Monroe-vehikel The Prince and the Showgirl (1957). Maar eigenlijk gaat het onderhoudende My Week with Marilyn over de kwetsbare vrouw achter de sexy verschijning. Een constant naar bevestiging zoekende vrouw die verslaafd was aan aandacht en slaappillen. Ze hunkerde naar rust: altijd maar Marilyn Monroe spelen is een vermoeiende rol.

Black out

Een ex-crimineel wordt vlak voor zijn huwelijk wakker naast een verminkt lijk. Hij lijdt aan geheugenverlies, maar blijkt een grote partij cocaïne te hebben verloren. Hij moet ontdekken wat er de avond tevoren gebeurde, maar wordt dwars gezeten door onder meer de politie, een Russische drugsbaron en twee Antilliaanse hosselaars. Black Out, van regisseur Arne Toonen (Dik Trom), is de eerste serieuze Nederlandse bijdrage in het genre ‘nouvelle violence’.

Once Upon a Time in Anatolia

De Turkse inzending naar de Oscars begint in de nacht: drie auto’s rijden door de ongenaakbare heuvels van Anatolië. Zij vervoeren een groep mannen die op zoek is naar een lijk. Twee verdachten van moord voeren ze mee, maar in het eentonige landschap van de nacht hebben die moeite de plek aan te wijzen waar zij hun slachtoffer hebben begraven.

Bijna drie uur duurt de nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan, en ondanks het minimale gegeven zijn dat spannende uren. De regisseur slaagt erin een psychologisch en sociaal portret op te bouwen van deze provinciale gezagsdragers, die hun werk doen in een ontvolkte streek waar het leven elke kleur lijkt te ontberen.

Süskind

De verfilming van het levensverhaal van Walter Süskind. De Duits-joodse zakenman met Nederlandse voorouders gaat in 1942 werken voor de Joodse Raad, die door de Duitsers is aangesteld om de deportatie van joden in goede banen te leiden. Süskind wist in het geheim naar schatting zo’n duizend kinderen te redden.

De grootste valkuil waar regisseur Rudolf van den Berg in trapt, is het aanzetten van het drama, alsof het simpelweg tonen van wat er gebeurde niet vreselijk genoeg is.