Europese voetbalclubs lijden recordverlies van 1,6 miljard euro

Europese profvoetbalclubs hebben in 2010 een gezamenlijk verlies van ruim 1,6 miljard euro geleden. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese voetbalbond UEFA gisteren heeft gepubliceerd. De totale verliezen stegen met ruim 400 miljoen euro ten opzichte van 2009. 56 procent van alle profclubs die op het hoogste niveau in een van de 53 nationale competities in Europa speelden, leed in 2010 verlies.

De stijging van het verlies is volgens de UEFA vooral te wijten aan een vermindering van de transferinkomsten. Ook besteden voetbalclubs te veel aan de spelerssalarissen en personeelskosten, aldus de UEFA. De voetbalbond maakt zich grote zorgen over de financiële problemen van de clubs. Vanaf het seizoen 2013/2014 moeten clubs die hun financiële zaken niet op orde hebben vrezen voor sancties. AP, Reuters