Europese clubs: 1,6 miljard euro verlies in 2010

Het Europese clubvoetbal heeft in 2010 een verlies geleden van 1,6 miljard euro. Dat maakte de Europese bond UEFA gisteren bekend.

Het verlies is nooit zo groot geweest. De gezamenlijke omzet van de 665 clubs die uitkomen in de hoogste divisie van een van de 53 Europese competities nam wel toe – van 11,7 miljard euro in 2009 tot 12,8 miljard in 2010.

Het recordverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door de verliezen die clubs lijden met het aan- en verkopen van spelers. Clubs kunnen volgens de UEFA miljoeneninvesteringen uit het verleden niet meer goedmaken met nieuwe verkopen op de transfermarkt. Het Europese clubvoetbal verloor in 2010 in totaal 933 miljoen euro op de transfermarkt. Dat is ruim 400 miljoen euro meer dan in 2009.

De UEFA meldde ook dat 56 procent van de Europese profclubs in 2010 verlies leed. De totale schuldenlast van het Europese clubvoetbal nam toe tot 8,4 miljard euro.

De secretaris-generaal van de UEFA, Gianni Infantino, zei gisteren op een persconferentie op het hoofdkantoor van de bond in het Zwitserse Nyon dat „de negatieve trend moet worden gestopt”. Hij benadrukte gisteren dat de ‘Financial Fair Play’-regels van de UEFA, die vanaf seizoen 2013-2014 gelden, strikt gehandhaafd zullen worden.

Onder de nieuwe regels mogen voetbalclubs niet meer uitgeven dan ze verdienen. Rijke clubeigenaren kunnen miljoenenverliezen vanaf volgend seizoen niet meer compenseren met een kapitaalinjectie.

De Engelse clubs Chelsea (eigendom van de Russische miljardair Roman Abramovitsj) en Manchester City (in handen van sjeik Mansour uit Abu Dhabi) leden de afgelopen jaren verliezen van honderden miljoenen.

De UEFA maakte gisteren het sanctiesysteem bekend. Vanaf 2013 kunnen clubs in het uiterste geval door de bond worden uitgesloten van deelname aan Europese clubcompetities als de Champions League of Europa League.

Andere straffen die opgelegd kunnen worden zijn geldboetes en een puntenstraf. Vanaf dit seizoen geldt er een overgangsperiode tot de Financial Fair Play-regels van kracht worden. In twee jaar tijd mogen clubs nog 45 miljoen verlies lijden.