Europa ondertekent ACTA-verdrag in Japan

In Polen werd deze week gedomonstreerd tegen de ondertekening van het ACTA-verdrag. Foto AFP / Janek Skarzynski

In Japan ondertekenen de Europese Commissie en enkele Europese landen, waaronder Polen, vandaag het ACTA-verdrag: een ingrijpend internationaal verdrag dat de schending van copyright en online piraterij moet tegengaan. Het Europees Parlement moet nog wel stemmen over het akkoord.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (wiki) is bedoeld als multilateraal verdrag om de wetgeving in verschillende landen op het gebied van auteursrechten samen te brengen. Critici – en met hun online activisten als hackersgroep Anonymous – menen dat het verdrag de grondrechten op internet kan inperken.

In Polen heeft het ACTA-verdrag deze week tot veel ophef geleid. Hackersgroepering Anonymous haalde de sites van de Poolse president, premier Donald Tusk en het parlement neer door middel van DDoS-aanvallen. Duizenden mensen gingen de afgelopen dagen in Polen de straat op om te protesteren tegen het verdrag.

http://www.youtube.com/watch?v=9rOtT9kc1sU

De Europese ministers van Economische Zaken stemden in december al in met ondertekening van het akkoord. Wel moet het Europees Parlement het verdrag nog behandelen en moeten alle EU-landen het verdrag nog ratificeren. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) riep internetgebruikers op de community Reddit gisteren op om hun vertegenwoordigers in Europa te benaderen om tegen het akkoord de stemmen.

Twitter avatar MarietjeD66 Marietje Schaake Tomorrow the EU will sign #ACTA, is it too late? NO! What can do & about the state of play in the European Parliament http://t.co/fE5HIlAY

AccesNow.org is een petitie tegen de instemming van de Europese Unie met ACTA begonnen.

    • Lex Boon