EU wil 'recht op vergetelheid'

Europese burgers moeten het recht krijgen om op internet vergeten te worden. Dat vindt de Europese Commissie, die nieuwe regels voorstelt voor bescherming van persoonlijke gegevens op internet.

Het zogeheten recht op vergetelheid houdt in dat bedrijven gehoor moeten geven aan een verzoek van de gebruiker om gegevens definitief te verwijderen. „Een gênante foto kunt u straks wissen vóór u solliciteert”, schreef Eurocommissaris Reding (Justitie) gisteren in een opiniestuk in nrc.next. Reding presenteerde het voorstel gisteren.

De huidige privacywetgeving stamt uit 1995, ruim voor de opkomst van het internet. Als het aan Reding ligt krijgen alle landen van de Europese Unie dezelfde regels voor online-privacybescherming. Nu stelt elke lidstaat nog andere eisen aan de opslag van persoonlijke gegevens. De Europese regels gelden straks ook voor Amerikaanse bedrijven als Facebook en Google die in de EU hun diensten aanbieden.

Burgers krijgen in Redings voorstel meer controle over hun persoonlijke gegevens op internet. Bedrijven moeten consumenten uitdrukkelijk om toestemming vragen voor het gebruik van persoonlijke gegevens.

Foto’s en filmpjes op sociale netwerken blijven eigendom van de gebruiker. Consumenten moeten informatie makkelijk kunnen overzetten van de ene naar de andere dienst. Overtreding kan leiden tot een boete van 1 miljoen euro of twee procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is positief over het wetsvoorstel. Maar het is kritisch over een apart voorstel voor overheden, politie en justitie. De regels voor deze instanties zijn soepeler en lidstaten mogen er van afwijken.

De wetsvoorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de Europese Raad. Volgens een woordvoerder van Reding kan dat jaren duren.