EU tikt Nederland op vingers wegens legbatterijen

De Europese Unie is juridische procedures gestart tegen dertien lidstaten, waaronder Nederland, die nieuwe regels voor legbatterijen nog steeds niet hebben geïmplementeerd.

De landen is verzocht informatie te geven over de huidige situatie waarin legkippen worden gehouden. Van de naar schatting 330 miljoen legkippen in de EU zitten er zo’n 47 miljoen in te kleine kooien.

Per 1 januari ‘luxueuzere’ variant legbatterij

Per 1 januari eist Brussel minimaal een stal met ‘verrijkte kooien’, de iets ‘luxueuzere’ variant op de legbatterij. Met 750 vierkante centimeter leefruimte en een strooiselbak, zitstok en nestruimte. Ook in de verrijkte kooien zitten vier tot vijf kippen. Critici zeggen dat het nauwelijks een verbetering is.

In de legbatterij had de kip 550 vierkante centimeter ruimte – minder dan een A4’tje. In een kooi zaten vier of vijf kippen. Met het verbod kwam de Europese Unie tegemoet aan de vele kritiek op het dierenwelzijn van de leghennen.

Nog veel pluimveehouders met legbatterij

Ondanks het verbod werken nog altijd veel pluimveehouders in Europa met een legbatterij: in Spanje, Italië, Polen, België en Griekenland. In Polen heeft nog ongeveer 90 procent van de bedrijven legbatterijkippen, meldde Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders onlangs aan NRC Handelsblad. In Spanje en Italië zou het om 60 procent van de bedrijven gaan.

Volgens de Europese Unie hebben de lidstaten 12 jaar de tijd gehad om de oude kooien te vervangen. De EU-lidstaten hebben twee maanden de tijd om te reageren op het verzoek tot informatie. Na die tijd kan de Commissie nog maatregelen eisen en eventueel de landen voor de rechter slepen.