Eindelijk goed nieuws voor PostNL

Deutsche Post moet maximaal 1 miljard euro aan onterechte staatssteun terugbetalen, zo heeft de Europese Commissie bepaald.

PostNL houdt de kaken stijf op elkaar, maar stiekem moet het bestuur van het door tegenvallers geplaagde postbedrijf gisteren hebben gejuicht.

De Europese Commissie bepaalde woensdag dat Deutsche Post, een grote rivaal van PostNL, maximaal 1 miljard euro aan overheidssteun moet terugbetalen. Het bedrag moet worden teruggestort in de kas van de Duitse staat.

De boete maakt de zakken van marktleider Deutsche Post minder diep en dat kan PostNL alleen maar helpen in zijn strijd om een groter marktaandeel in Duitsland. PostNL wil niet reageren op het besluit van Joaquín Almunia, de eurocommissaris voor Mededinging. Maar het is geen geheim dat PostNL zich al jaren stoort aan de oneerlijke concurrentie die het in Duitsland ondervindt van voormalig monopolist en oud-staatsbedrijf Deutsche Post. „In Duitsland zijn wij een kleine speler vergeleken met Deutsche Post,” zegt een woordvoerder van PostNL. „Het is moeilijk concurreren als partijen oneigenlijke steun van de staat krijgen.”

De Europese Commissie deed onderzoek naar Deutsche Post naar aanleiding van klachten van concurrenten in 2007. PostNL wil niet zeggen of het bedrijf een van die klagende partijen was.

Volgens Almunia gaf de Duitse overheid sinds 1995 te veel geld aan Deutsche Post. Dat ging via pensioensubsidies. Overheden mogen voormalige staatsbedrijven als Deutsche Post compenseren voor de hoge pensioenkosten die ze hebben. „Omdat ze vaak voormalige ambtenaren in dienst hebben, die nog recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden,” zei Almunia in een toelichting gisteren. De Duitse overheid overdreef echter. Deutsche Post betaalde door de pensioensubsidie uiteindelijk minder sociale lasten voor zijn werknemers dan concurrenten. Dat gaf Deutsche Post een economisch voordeel, volgens Almunia. Het bedrijf heeft een omzet van 13,8 miljard euro, PostNL zo’n 4,3 miljard euro.

Hoeveel het Duitse postbedrijf precies moet terugbetalen aan de overheid is nog niet duidelijk. Het bedrag ligt tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro. De Duitse overheid moet het bedrag zelf gaan berekenen op basis van zeer precieze instructies van de Europese Commissie. Deutsche Post, nog voor eenderde in handen van de staat en een van de grootste postbedrijven ter wereld, gaat in beroep tegen de uitspraak.

De Commissie deed ook onderzoek naar staatssteun aan drie andere voormalige staatspostbedrijven: BPost in België, La Poste in Frankrijk en Hellenic Post in Griekenland. Het Franse en Griekse postbedrijf kregen volgens de Commissie geen oneigenlijke staatssteun. Het Belgische BPost wel. Dat bedrijf moet 417 miljoen euro terugbetalen. De Belgische staat gaf te veel geld voor de publieke diensten die BPost verleende, zoals het landelijk verspreiden van kranten en tijdschriften.

De besluiten van de Commissie moeten bijdragen aan eerlijke concurrentie op de Europese postmarkten. Die is er nog niet. Slechts 16 van de 27 landen van de Europese Unie hebben hun postmarkt opengesteld voor concurrentie. 11 landen moeten dat voor het einde van dit jaar doen. Nederland was niet snel met het toelaten van concurrentie: sinds april 2009. Duitsland deed dat in 2008, het Verenigd Koninkrijk in 2006.

    • Marike Stellinga