Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Een erg lieve haatimam

Mij was een haatimam beloofd die homo’s hekelt, maar Khalid Yasin foeterde vooral tegen de McDonald’s.

Freelance journalist

Maandagavond deed de islamitische haatprediker Khalid Yasin Amsterdam aan. De met rode hennabaard getooide bekeerling uit New York was onderweg van de Finse hoofdstad Helsinki naar huis en had een paar uur te doden op Schiphol. Dus haalde stichting Ontdek Islam hem naar de Blauwe Moskee in Slotervaart om een lezing te geven.

Khalid Yasin is een omstreden man. En daarbij ook nog eens een moslim. Nederland reageert in de regel vrij heftig op dit soort mensen. ‘Radicale islampreker in Slotervaart’ kopte AT5 maandagmiddag op basis van een ontvangen persbericht. De Amsterdamse stadszender werd op de voet gevolgd door Het Parool en De Telegraaf, die op hun beurt waarschuwden voor de ‘radicale’ en ‘omstreden’ sjeik Yasin.

Ik ontving het betreffende persbericht ook in mijn mailbox en was op basis van wat ik las wel nieuwsgierig. Als verschillende media wisten te melden dat deze man zeer radicaal was en allerlei dubieuze opvattingen had, dan moest het wel interessant zijn. Naar aanleiding van zijn vorige bezoek was er zelfs ophef ontstaan in de Den Haag. In 2009 vroeg de Tweede Kamer aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie of het mogelijk was om Yasin vanwege zijn opvattingen de toegang tot Nederland te ontzeggen. Dat bleek niet te kunnen.

Natuurlijk had ik ook mijn bedenkingen bij bepaalde uitspraken van die Yasin. Hij had dingen gezegd over homoseksualiteit waar ik het niet mee eens ben. Maar die opvattingen hebben leden van andere geloofsstromingen in Nederland ook. En om zijn paranoïde uitspraken over zijn overtuiging dat het aidsvirus doelbewust door het Amerikaanse leger ontwikkeld zou zijn, kon ik wel lachen.

Aldus won de nieuwsgierigheid het van de achterdocht en stapte ik in de metro richting Slotervaart. Bij halte Henk Sneevlietweg stroomde de metro leeg en begaf de gehoofddoekte en bebaarde menigte zich door een typisch Hollandse regenbui richting de Blauwe Moskee. Ik vroeg me serieus af hoezo deze meneer Yasin, over wie ik nog nooit van mijn levensdagen had gehoord, zo ontzettend populair was onder islamitische jongeren. En ik vroeg me af of ik niet een soort vortex van islamitische haat zou binnenlopen. Het ging hier kennelijk om een radicale haatimam en hij was kennelijk ook nog eens heel erg populair. Oppassen geblazen dus. Gelukkig stond er voor de Slotervaartse moskee een tweetal politieagenten om de orde te bewaren. Vriendelijk werden de agenten begroet door de toestromende moslims, die vooral allemaal opgetogen leken over de lezing van vanavond. Spannend. Zou er haat gepredikt worden?

Helaas viel het een heel pak mee. Goed een uurtje de lezing in boog een jongen die voor AT5 aanwezig was zich naar me toe en vroeg op fluistertoon: „Waarom noemen ze deze man nou precies radicaal? Ik heb nog niet zo veel schokkends gehoord.” Ik moet het toegeven. Hoewel Yasin me niet heeft weten te bekeren tot de islam, moest ik wel lachen om zijn grapjes. En zijn in het plat New Yorks vertelde anekdotes waren ook echt vermakelijk. Zijn betoog over de absolute waarheid van islam heb ik met argusoren aangehoord. Met een referaat tegen eten bij McDonald’s kon ik het niet meer dan eens zijn en bij een vertoog over de onfeilbaarheid van de Koran schudde ik meewarig mijn hoofd. Maar iets écht radicaals heb ik gewoonweg niet gehoord. Aanzetten tot haat was niet aan de orde. Intolerantie ten opzichte van niet-moslims was niet aan de orde. Sterker nog. Yasin ging uitgebreid in op het feit dat moslims in het Westen dankbaar moeten zijn voor het feit dat ze in het Westen kunnen wonen en dat ze op een positieve manier iets aan de samenleving moeten bijdragen. Na afloop raakte ik in gesprek met een jonge moslim uit Utrecht: „Ik denk dat ik voor iedereen hier spreek als ik zeg dat we ons in eerste instantie Nederlander voelen. De manier waarop iemand als Yasin spreekt is inspirerend. Omdat hij spreekt over vanuit het geloof iets willen bijdragen aan de samenleving waar jij een deel van uitmaakt.”

Haat? Nee. Intolerantie? Niet gehoord. Maar was er iemand, buiten stadszender AT5 om, op komen dagen om dat op te tekenen? Niemand van de op voorhand waarschuwende vingertjes opstekende media had zich de moeite getroost om naar het Slotervaartse af te reizen om de proef op de som te nemen. Om te kijken of de kop wel klopte. En dat is jammer. Want de Blauwe Moskee zat heel erg vol. Het nieuws dat Yasin zou komen spreken had zich binnen een dag als een lopend vuurtje verspreid. De mogelijkheid dat hier een ruim publiek geradicaliseerd zou worden door Yasin, was overduidelijk aanwezig. Dat dit überhaupt niet gebeurde, maakt het misschien nog erger dat kijkcijfers en krantenkoppen kennelijk belangrijker bleken dan inhoud en waarheidsvinding. Goed nieuws was geen nieuws, toch?