Duizenden leraren voeren actie - ‘partijtje collectief stoom afblazen’

Docenten bij de lerarenstaking in Utrecht. Foto NRC / Maarten Hartman

Duizenden leraren en ondersteunende medewerkers in het voortgezet onderwijs zijn vandaag naar de Jaarbeurs in Utrecht gekomen. De docenten voeren actie tegen de kabinetsplannen voor het onderwijs. De stakers zijn in sommige gevallen gewapend met bordjes en spandoeken met leuzen als ‘De minister rommelt’, meldt persbureau Novum.

De actiemanifestatie in de Jaarbeurs begon rond het middaguur. Vanaf ongeveer 13.00 uur spraken onder anderen leraren, scholieren en vakbondsvertegenwoordigers. Volgens NRC-redacteur Mark Hoogstad, die in Utrecht aanwezig was, waren er vandaag tussen de tien- en twaalfduizend leraren en was het een succesvolle test voor de actiebereidheid van de beroepsgroep. Hoogstad:

“Ik schat dat er tussen de tien en twaalfdduizend mensen uit het hele land aanwezig waren. De Algemene Onderwijsbond, die de staking organiseerde, was dan ook goed te spreken over de opkomst. Omdat de Tweede Kamer zich al over de kwestie heeft uitgesproken, en alleen de Eerste Kamer zich nog over de nieuwe urennorm buigt, was het vooral een partijtje collectief stoom afblazen. Er heerste dan ook het besef dat ze veel te laat in actie zijn gekomen. Het is een trouwe beroepsgroep die niet snel het werk wil neerleggen vanwege de leerlingen. Maar die actiebereid is er dus wel en vandaag met succes getest. Wellicht is dit de kick-off voor meerdere acties, bijvoorbeeld tegen de bezuinigingen op passend onderwijs of bij de CAO-onderhandelingen.”

Update 16:39 uur:
De Algemene Onderwijsbond stelt zelf dat er vandaag twintigduizend leraren aanwezig waren in Utrecht. Ook heeft de bond aangegeven dat er de komende tijd inderdaad meer actie gaat worden gevoerd tegen de kabinetsplannen voor het onderwijs.

‘Urennorm 1040 uur onhaalbaar’

Volgens de AOb hadden zo’n 21 duizend leraren en ondersteunende medewerkers van tevoren gemeld te gaan staken. Bijna tweehonderd scholen zijn vandaag dicht of hebben vanwege de staking alle lessen geschrapt.

De leraren vinden de nieuwe urennorm van 1040 uur onhaalbaar, zijn tegen de nullijn voor salarissen en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken, maar in nrc.next schreef redacteur Bart Funnekotter vanochtend dat achter het protest twintig jaar opgekropte frustratie zit. Funnekotter:

“Soms gaat een ruzie waarover zij gaat, maar soms gaat zij ook over meer. En dat is hier het geval. Zeker, de leraren zijn boos over de vakantieweek die hun wordt afgenomen. Maar er spelen ook andere zaken. Ze zijn het zat: alle oekazes vanuit Den Haag, de bemoeienissen van managers, de sluipende bezuinigingen, de onderwijsvernieuwingen. Ze voelen zich als professionals niet serieus genomen. Al twintig jaar lang niet.”

Weinig begrip bij VVD en CDA

VVD-Kamerlid Ton Elias noemt de staking ‘belachelijk’. “Staken doe je voor zaken die echt belangrijk zijn, niet voor het terugbrengen van het aantal weken vakantie van twaalf naar elf.” Hij vindt dat leraren beter eens kritisch kunnen kijken naar de kwaliteit van het onderwijs dat zij geven.

Ook CDA’er Jack Biskop heeft weinig begrip voor de staking. De kabinetsplannen zijn volgens hem juist een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de staking ook een veel te zwaar middel. Hij noemt de opstelling van de AOb ‘beneden alle peil’.

ChristenUnie-leider Arie Slob berijpt de onvrede van de leraren wel. “Laten we zuinig zijn op al die mannen en vrouwen, die met veel liefde voor kinderen voor de klas staan.”

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs zei vandaag tegenover nu.nl dat ze het staken op dit moment, tijdens de toetsweek, onverantwoord vindt. Van Bijsterveldt:

“Juist [nu] is er behoefte aan rust, stabiliteit en structuur. Elke les doet er toe. Ik ben meer van het werken dan van het staken.”

    • Lex Boon