diversen

Geluidswandelingen

Beleef films op straat. Tijdens het International Film Festival Rotterdam zijn er vier geluidswandelingen op de Kop van Zuid in Rotterdam, gemaakt door de kunstenaars Francisco López (Spanje), Katarina Zdjelar (Servië) & Maziar Afrassiabi (Iran), Lee Patterson (Engeland) en Jeroen Stout & Jan-Bas Bollen (Nederland). Ze sturen het publiek op pad met geluidsspeler, koptelefoon en soundtracks speciaal gecomponeerd voor de locatie. Een filmbeleving die bestaat uit beelden van de ‘echte’ werkelijkheid die een ingrijpende gedaanteverwisseling ondergaan door de speciale soundtrack waarnaar men luistert tijdens het lopen. 26 jan t/m 4 feb.Rotterdam. www.soundtrackcity.nl/rotterdam

De wetenschap in debat

Een typisch en wijdverbreid Renaissance-ideaal is dat van de Homo Universalis. Onderwijs moest, in diezelfde filosofie, dan ook recht doen aan het gehele spectrum van de menselijke capaciteiten. Kunst en wetenschap lagen in elkaars verlengde. Vandaag de dag zijn het twee gescheiden werelden. Zouden beide sectoren baat hebben bij het herstel van de oude vorm uit de Renaissance? En hoe zou dat er dan uitzien? Hierover discussiëren president van de KNAW Robbert Dijkgraaf en juriste Els Swaab in het academisch-cultureel centrum aan het Spui in Amsterdam. 1 feb, 17.00 uur - 19.00 uur www.spui25.nl

NEMO op Schiphol

Science Center NEMO is sinds kort ook te vinden op Schiphol. Wachtende reizigers kunnen in een interactieve tentoonstelling kennismaken met de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. De tentoonstelling bevindt zich in Lounge 1 achter de paspoortcontrole. Tot begin 2013, Schiphol. www.e-nemo.nl

Holocaust

De Holocaust was geen eenmalige waanzin. Herhaling is mogelijk. De Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman (1925) vindt het hoog tijd om eindelijk lessen te trekken uit de Holocaust. Hij geeft hierover een lezing op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zygmunt Bauman was altijd al een productieve auteur, maar vond na zijn pensionering in 1990 de tijd en de energie om een lange reeks belangrijke boeken te schrijven die hem wereldfaam bezorgden. In zijn boek Modernity and the Holocaust schrijft hij dat de Holocaust een product was van de moderne samenleving. 27 jan, 20.00 uur - 22.00 uur. Radboud Universiteit, Nijmegen. www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Boeddhisme Festival

Toen in 2001 het gerenoveerde Museum Volkenkunde in Leiden zijn deuren heropende, bleek de populaire ‘Boeddhazaal’ niet meer te bestaan. Bezoekers klaagden en na tien jaar is de Boeddharuimte terug. Dat wordt gevierd met het boeddhismefestival. Rondleidingen, lezingen, meditatie, workshops en muziek. Maar ook met een avond over Boudewijn Büch (1948-2002). De schrijver was in de jaren zestig namelijk een regelmatige bezoeker van ‘het Walhalla’, zoals hij de toenmalige Boeddhazaal noemde. 28 & 29 jan. Museum Volkenkunde, Leiden. www.volkenkunde.nl