De West- Kruiskade, gistermiddag

NOVUM129:CHINEES NIEUWJAAR VAN START:ROTTERDAM;25JAN2012-Officieel is op 23 januari het Jaar van de Draak begonnen maar in Rotterdam wordt het Chinees nieuwjaar traditioneel op de woensdag gevierd. Naast de bekende leeuwen- en drakendansen is er ook een groot festival met optredens, eten en een markt om mensen kennis te laten maken met de Chinese cultuur en traditie die verre is van bapi pangang. Op de West Kruiskade, het Rotterdamse Chinatown is het een bruisend feest met heel veel vuurwerk. Op de foto; Een verdwaalde Chinese vrouw tussen de rook van het enorme vuurwerkNovum/ks/str.Kees Spruijt
NOVUM129:CHINEES NIEUWJAAR VAN START:ROTTERDAM;25JAN2012-Officieel is op 23 januari het Jaar van de Draak begonnen maar in Rotterdam wordt het Chinees nieuwjaar traditioneel op de woensdag gevierd. Naast de bekende leeuwen- en drakendansen is er ook een groot festival met optredens, eten en een markt om mensen kennis te laten maken met de Chinese cultuur en traditie die verre is van bapi pangang. Op de West Kruiskade, het Rotterdamse Chinatown is het een bruisend feest met heel veel vuurwerk. Op de foto; Een verdwaalde Chinese vrouw tussen de rook van het enorme vuurwerkNovum/ks/str.Kees Spruijt Novum KEES SPRUIJT

Het lijkt een straatbeeld uit een mistig Peking, het is de West-Kruiskade in Rotterdam, gistermiddag. De dikke mist is ontstaan na de grote hoeveelheid vuurwerk die in het Rotterdamse Chinatown werd afgestoken om het Chinese Nieuwjaar te vieren.

Afgelopen maandag begon voor Chinezen en andere Aziaten die de maankalender volgen een nieuw jaar. Het was die dag voor de tweede keer na de zonnewende van 21 december nieuwe maan.

In Rotterdam wordt het Chinese Nieuwjaar traditioneel op de woensdag gevierd, met vuurwerk, de bekende leeuwen- en drakendansen en een groot festival.

2012 is het Jaar van de Draak. In de Chinese kosmologie is de draak, een vuurteken, het symbool van ondernemingslust, moed en kracht. Wie geboren is in het Jaar van de Draak is een doener, iemand die successen boekt. Chinezen zien een Drakenjaar als een jaar van geluk en scheppingsdrang, een jaar dat zich leent om nieuwe dingen te beginnen.