De viool in een glansrol

popHospital Bombers: At Budokan

Popbands met een prominente violist lopen vaak op tegen het probleem dat je zo’n muzikant iets te doen moet geven, ook als er niks te soleren valt. De Amsterdamse Hospital Bombers hebben een mooie balans gevonden tussen de viool als solo-instrument en dragende partijen die hun charmante rammelgitaarpop bij elkaar houden. Violiste Susanne Linssen (ex-Seedling) is klassiek geschoold, maar beheerst ook country-achtige riedels en frisse riffs die de sologitaar overbodig maken. Op hun tweede, in New York gemixte album neigen ze naar de warme americanasound van The Decemberists, met genoeg droge Hollandse humor en aardse melodieën om er iets eigens van te maken. Albumtitel At Budokan is een megalomane knipoog naar de gelijknamige liveplaat van Cheap Trick. De ‘protestsongs tegen liefdesverdriet’ werden geïnspireerd door Bob Dylan, Lou Reed en Phil Spector die als de songschrijvers worden aangemerkt. Valse bescheidenheid, want op eigen titel maken de Hospital Bombers onderhoudende popmuziek met de viool in een glansrol.

Op 14 februari brengen de Hospital Bombers een Protestavond tegen Liefdesverdriet in Trouw, Amsterdam.

    • Jan Vollaard