De pen van Parker

Parker moet het van zijn pen hebben. Ook in de wijnwereld. Alleen gaat het hier niet om de ballpoints en vulpennen maar om de pennenvruchten van Robert Parker, ook wel bekend als The Wine Advocate. De proefnotities die deze wijnpublicist (en voormalig advocaat) wereldkundig maakt, doen er toe, vooral in Amerika. Wie met een wijn hoge punten scoort (100 is het hoogst haalbare) ziet de omzet in en de prijs van de desbetreffende wijn veelal fors stijgen.

Fijn voor wie in de smaak valt, maar criticasters hebben bij Parker’s proefnotities zo hun bedenkingen: de wijnadvocaat heeft een voorliefde voor flink met eikenhout betimmerde wijnen. ‘Anders dringen die niet tot zijn door hamburgers, spareribs en popcorn verzadigde smaakpapillen door’, zo honen zij. Rumours say dat sommige wijnproducenten hier zelfs op inspelen door speciale Cuvée Parker’s te maken om daar de voor hem bestemde proefflessen uit te bottelen.

Ook in Nederland willen importeurs wel eens pronken met de door Robert Parker gegeven punten. Zo kreeg ik van de week een mailtje van importeur Jean Defize, die op zijn beurt weer bericht had ontvangen van de Europese marketingbaas van het Argentijnse wijnbedrijf Algodon: hun Malbec Estate 2008 uit San Rafael, Mendoza had niet minder dan 91 Parker-punten gescoord.

‘Be sure that you have enough stock!’, adviseert hij. Maar of het pleidooi van The Wine Advocate hier noopt tot het plaatsen van drankhekken valt te bezien. Weliswaar is Algodon Malbec Estate 2008 (€ 12,85) absoluut een uitstekende wijn. Zoet, donker en rijp fruit. En volop vanille, specerij, rondeur en diepte dankzij 15 maanden op deels nieuw en gebruikt eiken. Maar waar in de Verenigde Staten nog niet erg op het alcoholpercentage wordt gelet, worden we er hier juist steeds alerter op, Algodon noteert 15 procent. En dergelijke hoge cijfers leiden bij de pen waarmee De Grote Hamersma wordt geschreven juist weer tot puntenaftrek: een 8½ in de nieuwe editie.

    • Harold Hamersma