Curlingkoning zorgt voor aftrap IFFR met ovatie

Met zijn film King Curling kreeg de Noorse regisseur Ole Endresen het vanavond voor elkaar om bij honderden mensen sympathie op te wekken voor een anti-held die zo in zijn curlingwedstrijden opgaat dat hij de jury over het ijs trekt om deze te laten voelen dat het niet deugt.

Door zijn uit de hand gelopen fanatisme verdwijnt hoofdpersoon Truls Paulsen in een gesticht, om daar een jaar later gedrogeerd te worden ontslagen onder toezicht van Sigrid, zijn vrouw.

Sigrid, ooit dé babe binnen de curlingscene, moet erop toezien dat Truls uit de buurt blijft van zijn vertrouwde curlingmaten waaronder beste vriend Gordon. Maar als deze met een terminale longaandoening in het ziekenhuis ligt zit er voor Truls maar één ding op: trainen voor de nationale curlingkampioenschappen, het prijzengeld van een half miljoen binnenhalen en daarmee in een privékliniek het leven van Gordon redden. Aangezien dit voor onze hoofdpersoon niet is toegestaan zijn er aardig wat hindernissen te nemen.

De rake cynische toon waarmee de liefde voor de curlingsport wordt neergezet doet inderdaad denken aan de klassieke bowlingcomedie The Big Lebowski, een vergelijking die in veel beschrijvingen van de film terugkomt. Het maakt de simpele Truls en zijn vrienden dermate aandoenlijk dat de apotheose van de film vanavond een ware ovatie opleverde in de grote filmzaal op het Stadhuisplein.

Op het openingsfeest in De Doelen leek voornamelijk het publiek aanwezig dat de officiële en dus besloten openingsfilm bijwoonde. 38 Témoins beleefde in het gezelschap van regisseur Lucas Belvaux de wereldpremière. Een indrukwekkende film over een moord waar 38 mensen getuige van waren die niets durven te zeggen. De film heeft zeker enkelen in het publiek aan het denken gezet, zo bleek tijdens de borrel.

foto door Appie Verschoor (nrc.nl)foto door Appie Verschoor (nrc.nl)

Wulpse zangeressen in pikante glitterjurk sierden het feest op en even verderop swingde een kluitje modieuze jongelui op fijne Dixielandmuziek. Toch bleef het verder een redelijk behouden feestje waar professionals elkaar voor het eerst de hand schudden en vrijwilligers elkaar leerden kennen. Rotterdam maakt zich op voor nog een ruime week aan prachtfilms- en evenementen. Dan moet je niet te snel je kruit verschieten.

 

 

    • Annemarie Coevert