CDA trekt voorstel partijgiften in

PVV-Kamerlid Hero Brinkman. Foto NRC

Het CDA heeft vanavond een voorstel om partijen zelf te laten bepalen of ze giften aan de partij openbaar maken weer ingetrokken. CDA-Kamerlid Ger Koopmans deed dit omdat de PVV het als legitimatie zou gebruiken om giften geheim te houden.

Het kabinet wil dat giften aan partijen vanaf 4500 euro openbaar worden gemaakt. Tijdens een debat over het plan van het kabinet om de financiering van politieke partijen transparanter te maken, zei Koopmans vanmiddag nog dat zijn partij geen behoefte heeft aan een ‘nieuwe afdeling Controle Financiering Politieke Partijen’, zo meldt persbureau Novum.

Twitter avatar GerKoopmans Ger Koopmans Omdat PVV mijn amendement als legitimatie gebruikt om giften geheim te houden heb ik het ingetrokken. Verantwoordelijkheid moet je aankunnen

Daarmee leek hij de PVV, die consequent weigert te vertellen wie de geldschieters van de partij zijn, tegemoet te komen. De partij van Geert Wilders is fel tegen de wet. PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei eerder dat de wet ‘specifiek geschreven voor de PVV’.

Brinkman laat donderdagavond weten het spijtig te vinden dat Koopmans zijn voorstel weer heeft ingetrokken:

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman CDA trekt amendement in omdat PVV aangeeft eigen verantwoordelijkheid te nemen inzake openheid identiteit donateurs. Jammer goed amendement!
    • Annemarie Coevert