Blauw met een bril was een hit

Avatar (James Cameron, 2009)RTL 4, 20.30 – 00.00 uur

Op 21 augustus 2009 was het Avatar Day, een dag waarop 16 minuten uit James Camerons Avatar als speciale voorpremière te zien waren in speciaal daarvoor geselecteerde bioscopen. Het moest een ‘buzz’ creëren, want indertijd was men er nog niet zo heel zeker van of Avatar wel een even grote hit zou worden als de film die Cameron 12 jaar ervoor maakte: de blockbuster Titanic. Er hing veel van Avatar af, vooral het antwoord op de vraag of 3D zou doorbreken. Die vraag staat eigenlijk nog steeds open.

De reacties op 3D zijn sterk wisselend en na een piek lijkt het er op dat veel toeschouwers niet bereid zijn het extra dure bioscoopkaartje voor 3D-vertoningen te kopen. Zij geven soms massaal de voorkeur aan de ‘platte’ versie. Dat scheelt het opdoen van zo’n lastige bril, eventuele hoofdpijn en het risico op een donkere vertoning – 3D-films hebben vaak modderige, duistere kleuren.

Hoewel Avatar een groot succes was, volgden er vele B-films in 3D die het vertrouwen in stereoscopie weer wat wegnamen. 2012 zou een cruciaal jaar kunnen worden, met 3D-films van grote meesters, waaronder Hugo van Martin Scorsese en James Camerons eigen Titanic. Deze wordt naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de scheepsramp met de Titanic dit voorjaar opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Dit keer in een 3D-conversie, zoals eerder Disney’s The Lion King. Ligt de toekomst van 3D toch weer in Camerons handen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg