Beperking van diefstal einde van vrij internet?

Danny Mekic’ slaat in zijn artikel over de beperking van internetvrijheid de plank mis (Opinie, 20 januari). Hardnekkig wordt in Nederland al jarenlang het stelen van muziek en films verward met vrijheid van meningsuiting en informatievoorziening.

Een inhoudelijke discussie ontbreekt over het feit dat digitale informatie, die uit kopieerbare bits bestaat, iemands eigendom vertegenwoordigt. Door dit feit te negeren, worden downloaders gesterkt in het foute idee dat muziek en films gratis te verkrijgen zouden moeten zijn. Dat artiesten een leen- en kopieervergoeding ontvangen is mooi, maar zij krijgen die niet over de illegale downloads van hun werk.

Om het blokkeren van een site die zich specialiseert in het aanbieden van illegaal materiaal te betreuren met de formulering dat „onschuldige internetgebruikers worden gedupeerd”, is een gotspe. De vaste klanten van The Pirate Bay hebben hun harde schijf vaak waarschijnlijk vol illegaal materiaal staan.

Ten slotte is het onzin om het blokkeren van The Pirate Bay op één lijn te stellen met de Amerikaanse wetsvoorstellen SOPA en PIPA.

Om de vergelijking uit Mekic’s artikel door te trekken: niet de gehele Beverwijkse bazaar wordt met beton volgestort, maar het kraampje met illegale cd’s wordt verwijderd.

Willem Feltkamp

Amsterdam

    • Willem Feltkamp