beeldende kunst

Comics

La Grande Fête des Voyeurs is het eerste overzicht van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge. Hoogerbrugge tekent al bijna vijftien jaar zijn alter ego, een einzelgänger in zwart pak die met (zwarte) humor de wereld om zich heen beziet. Hij publiceert dagelijks een comic op zijn website Pro Stress. De tekeningen en animaties van Hoogerbrugge zijn regelmatig te zien op festivals, popconcerten, in kranten en magazines. Te zien in de Rotterdamse tentoonstellingsruimte TENT. 26 jan t/m 18 maart. www.tentrotterdam.nl

Henk Visch

In kunsthal KAdE is een grote solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Henk Visch te zien. Voor het eerst in Nederland is er een representatieve collectie sculpturen uit zijn 35-jarige oeuvre bijeengebracht. Van heel figuratief naar heel abstract. Of zoals Henk Visch het zelf verwoordt: „In deze tentoonstelling wil ik volumineuze figuren naast bijvoorbeeld een goudkleurige, wankele open constructie plaatsen. Het onderscheid tussen figuratie en abstractie is niet relevant. Belangrijk is, dat de sensibiliteit voor de ruimte waarin het beeld zich bevindt de benadering en de toenadering tot het beeld stuurt.” 28 jan t/m 6 mei. Kunsthal KAdE, Amersfoort. www.kunsthalkade.nl

Back to the Future

Hoe zal men in de toekomst terugkijken op ons heden? Wat blijft eigenlijk bewaard voor volgende generaties? En in hoeverre speelt het verleden een rol in de huidige tijd? Het zijn vragen over het ontstaan en de maakbaarheid van geschiedenis. In de expositie Back to the Future in het CBK Utrecht staat de onderzoekende kunstenaar centraal, die vanuit een eigen fascinatie de geschiedenis interpreteert en daarmee zinspeelt op een mogelijke toekomst of verleden. Opening 27 jan16.00 uur. T/m 11 maart, Utrecht. www.cbk-utrecht.nl

Matthew Day Jackson

In de tentoonstelling In Search of... neemt Matthew Day Jackson de toeschouwer mee op een reis door een wereld waarin heden en verleden samensmelten. Te zien zijn zijn bekende covers voor Life en Time waarin hij beeldiconen uit verschillende tijden samenbrengt die in hun nieuwe context een andere betekenis krijgen. In zijn films maakt hij gebruik van Amerikaanse samenzweringstheorieën die hij op eigen wijze samenvoegt. Fragmenten uit tv-series, onderbroken door absurde scènes of nepreclame, stellen de waarheid van wat je ziet ter discussie. 4 feb t/m 22 april, GEM Den Haag. www.gem-online.nl

Chuck Close

De Amerikaanse kunstenaar Chuck Close is sinds de jaren zeventig wereldberoemd met zijn meer dan levensgrote fotorealistische schilderijen. De Kunsthal toont met ruim 130 portretten, vanaf 1972 tot nu, een uitgebreid overzicht van zijn ‘gedrukte' werken in verschillende technieken zoals mezzotint en spitbite ets, hout- en linosnede en textiel- en papierpulpverwerking. De portretten zijn gemaakt naar foto’s, van zichzelf, familie, vrienden, en kunstenaars zoals Philip Glass, Lucas Samaras en Alex Katz. t/m 20 mei in de Kunsthal, Rotterdam. www.kunsthal.nl

Evolutie

De expositie Evolutie wordt ontworpen, ingericht en uitgevoerd door vier hedendaagse kunstenaars: Paul Drissen, Gijs Frieling, Menso Groeneveld en Gerben Koldijk. Mondriaans opvattingen over evolutie heeft de vier kunstenaars gestimuleerd bij hun ontwerp voor een Gesamtkunstwerk. Beschilderde vloeren, borduurwerken, schilderijen, tekeningen en objecten.

29 jan t/m 13 mei, Mondriaanhuis, Amersfoort. www.mondriaanhuis.nl