Amsterdam gratis naar Van Goghs in Hermitage

De Amsterdamse wethouder Gehrels (Cultuur, PvdA) wil 600.000 euro uittrekken om te voorkomen dat de schilderijen uit het Van Gogh Museum in 2013 drie maanden niet te zien zijn. De helft van het bedrag is voor toegangskaartjes voor Amsterdammers voor de Hermitage waar 70 Van Goghs tijdelijk zullen hangen.

Het Van Gogh Museum moet dicht voor een verbouwing van zeven maanden, onder meer om het pand brandveiliger te maken. Aanvankelijk zouden de Van Goghs daarom in de Hermitage te zien zijn, van oktober dit jaar tot februari 2013. Maar het museum en de Hermitage maakten vandaag bekend dat de schilderijen kunnen blijven hangen tot mei volgend jaar, mits de gemeente meebetaalt. De Van Goghs langer onderdak bieden betekent dat de Hermitage het eigen expositieschema moet omgooien en dat kost geld. Directeur Cathelijne Broers: „We moeten vier exposities wijzigen, dat is een ingrijpend huzarenstukje dat veel geld kost. Daarom hebben we het college van B en W gevraagd bij te dragen.”

Gehrels wil bijdragen: naast geld voor entreekaartjes – mogelijk een passe-partout voor meerdere musea – nog 300.000 euro voor de expositie. Ze hoopt dat het bedrijfsleven ook 3 ton geeft; het geld komt uit de begroting economie. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel. Gehrels onderstreept dat de stad veel meer inkomsten misloopt als de Van Goghs niet te zien zijn. „Soms moet je even kiezelstenen eten; slikken en niet kauwen.”