Alarm VN over gevangenen Libië

Libische milities houden duizenden mensen gevangen in illegale detentiecentra, waar ze gemarteld worden. Dit heeft de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties gisteren in de Veiligheidsraad gezegd.

Volgens Navi Pillay heeft de interim-regering de verschillende milities die tegen Gaddafi vochten, niet onder controle. De mensenrechtencommissaris riep de Nationale Overgangsraad op om de illegale detentiecentra over te nemen van de milities en te zorgen voor eerlijk proces voor de gevangenen.

Gisteren sprak de Libische minister van Defensie Osama al-Juwali met lokale leiders in de plaats Bani Walid, naar aanleiding van de gevechten die daar afgelopen maandag uitbraken tussen gewapende inwoners van de stad en milities die de revolutie steunen.

Bani Walid was tijdens de revolutie een van de laatste pro-Gaddafi bolwerken. De inwoners verdreven de milities en hesen de oude groene vlag. Vier mensen kwamen bij het geweld om. Sinds gisteren heeft de Libische regering weer controle over Bani Walid. Ook in Tripoli en Benghazi zijn de laatste weken gevechten geweest tussen Gaddafi-aanhangers en milities die meer op hand zijn van de regering.

De VN-gezant in Libië, Ian Martin, zei gisteren dat er nog steeds veel wapens in omloop zijn en dat het vaak onduidelijk is onder wiens bevel de milities opereren.

Volgens Pillay zijn de meeste van de ruim 8000 gevangenen aanhangers van Gaddafi. Ook zitten er veel Afrikanen van beneden de Sahara gevangen. Zij werden er tijdens de opstand van beschuldigd voor Gaddafi te vechten. (BBC, Reuters, AP)