25.000 dollar per avond, met gemak

De PVV is tegen een wet die giften zichtbaar maakt. Maar in de VS haalt één bijeenkomst met Wilders al bedragen van vijf cijfers binnen.

Politiek Redacteur

Den Haag. Bedoeld „om de paar eurootjes die we binnenkrijgen van ons weg te nemen”. Zo karakteriseerde PVV-woordvoerder Hero Brinkman dinsdag tegenover de NOS de nieuwe Wet financiering politieke partijen.

Alles wees er gisteren op dat de PVV als enige grote partij tegen die wet is. Die regelt dat partijen voortaan giften vanaf 1.000 euro moeten registreren en vanaf 4.500 euro openbaren. Het kabinet en een Kamermeerderheid willen een einde aan de praktijk waarin onbekende donoren invloed kopen.

Maar Geert Wilders werft al geruime tijd fondsen in de VS. En daarbij gaat het niet om „een paar eurootjes”. De conservatieve islamcriticus Daniel Pipes uit Philadelphia vertelde deze krant anderhalf jaar geleden dat hij „een bedrag van zes cijfers” voor Wilders had opgehaald. Preciezer wilde hij niet worden. Sinds de PVV-leider vorig jaar werd vrijgesproken van haatzaaien, staat op de website van Pipes’ denktank Middle East Forum een verklaring waarin Wilders de groep bedankt voor „hulp, advies en assistentie” tijdens het proces.

Hoe groot Wilders’ potentieel als fondsenwerver in de VS is, bleek in 2009. In de marge van een conservatieve jaarmarkt in Washington huurden Amerikaanse politieke vrienden een zaal af waarin Wilders’ film Fitna kon worden vertoond. Er was ook een donorendiner en een vragenronde met Wilders. Alleen die avond kwam er al een bedrag van vijf cijfers binnen, 75.339 dollar, aldus de recentste belastingaangifte (over 2009) van het David Horowitz Freedom Center. De neoconservatief Horowitz, een relatie van ex-vicepresident Cheney, is een van de actiefste aanhangers van Wilders in de VS. Hoeveel geld Wilders zelf aan deze avond overhield blijkt niet uit de aangifte; Wilders wilde gisteren niet reageren. De kosten (zoals maaltijden en zaalhuur) van de avond liepen volgens de aangifte op tot ruim 50.000 dollar. Het betekent dat hij in de VS gemakkelijk 25.000 dollar per avond kan verdienen.

Het is ongebruikelijk dat een buitenlandse politicus dit potentieel heeft. Een gemiddeld Congreslid is al zeer content als hij zo’n bedrag met één diner ophaalt. Uit de aangifte van Horowitz blijkt dat deze in 2009 op vijf andere donoravonden gemiddeld 22.000 dollar per keer ophaalde. En het ligt erg voor de hand dat Wilders dankzij Fitna in 2009 veel lucratievere diners bijwoonde. Zo was hij 7 juni 2009 te gast in de Reagan-bibliotheek in Simi Valley, Californië, waar zestig van de meest kapitaalkrachtige Californische conservatieven een ‘eerbetoon’ aan hem brachten. Als tafeldame trad daar Joyce Chernick op, een van de voornaamste financiers van pro-Israëlische groepen in de VS. Onderzoek van webkrant Politico liet zien dat Chernick ook het grote geld achter het protest tegen de Ground Zero Mosque in 2010 vertegenwoordigde, waar Wilders sprak. Wie, zoals Wilders, in het gevlei van Chernick komt, heeft een financieel potentieel waarbij de Nederlandse discussie over 1.000 of 4.500 euro verbleekt. Wilders reist weer door de VS als zijn nieuwe boek in april uitkomt.

De PVV is overigens niet de enige partij met steun van onbekende donoren. Het CDA kreeg in 2010 100.000 euro van een onbekend bedrijf. Die praktijk bestaat al decennia: al in de jaren 80 werd onthuld dat het CDA 50.000 euro van de landbouwlobby ontving.

Het debat ging gisteren over de vraag wie toezicht op de nieuwe regels houdt en of er genoeg waarborgen zijn tegen ontduiking. VVD-Kamerlid Taverne zei gisteren dat daarover „nog belangrijke vragen openstaan”. Brinkman herhaalde dat de PVV zich niet bij de nieuwe wet neerlegt. Volgens hem willen andere partijen alleen voorkomen dat Henk en Ingrid, als zij de loterij winnen, een deel aan de PVV schenken.

    • Tom-Jan Meeus