Wilde vleesfondue: hét middel tegen ouderdom

In Nederland lijden ruim 235.000 mensen aan de ongeneeslijke hersenziekte dementie. Elk uur komen daar vier mensen bij. De ambassadeur van de Nederlandse Hersenstichting, zangeres Willeke Alberti (66), maakte die cijfers gisteren bekend in de borreltelevisieshow Tijd voor Max.

Een rampzalige aandoening dus. De familieleden van slachtoffers en ook de medici op tv spraken steevast over „een meedogenloze ziekte”. Het televisieprogramma van vijftig minuten was één lange commercial voor de goede werken van de Hersenstichting. Als we genoeg geld overmaken (giro 860), is er waarschijnlijk binnen twintig jaar een pil tegen vergeetachtigheid. Dat voorspelde Riekie van Nies, voorlichter van de Hersenstichting. Welk deel van de donaties eerst wordt uitbetaald aan Omroep Max vergat ze te vertellen.

Later op de avond kwam de bejaardenomroep nog met een echt programma. Voor Krasse Knarren zijn vijf oudere bekende Nederlanders – John Leddy (82), Mimi Kok (77), Ed van Thijn (77), Marie-Cécile Moerdijk (82) en Henk van der Horst (72) – een week lang opgesloten in een landhuis. De villa is ingericht in de stijl van de seventies. Onderzocht wordt of de knarren zich weer net zo gelukkig gaan voelen als ten tijde van hun hoogtijdagen.

De deelnemers beginnen de dag puffend en stretchend op een matje in de tuin. Van Thijn leest voor uit een Trouw uit 1977 over Molukkers die een lagere school gijzelen in Bovensmilde. Even later staat hij voor het eerst van zijn leven met een theedoek te wapperen.

De ouden van dagen maken er een dolle boel van: ze spelen midgetgolf, lezen gedichten voor, wandelen met de cocker spaniel en vertellen mooie verhalen uit de oude doos.

Je ziet ze veranderen. Van der Horst wordt steeds minder chagrijnig. De oudste knar, voormalig acteur Leddy, is de kwiekste van het stel en geniet als hij op tv in Koffietijd alvast verslag mag doen uit het bejaardenlaboratorium. En de aanvankelijk nogal timide rollatorpatiënt Moerdijk wordt tijdens het potplanten opeens een heel mobiel en onuitstaanbaar bazig kreng. Maar over het algemeen is het reuze gezellig, behalve dan dat Mimi Kok in het Kozaks gaat zingen en de hond in huis kakt omdat niemand hem meer uitlaat.

„We moeten niet vergeten elkaars kamers te bezoeken”, zegt Van Thijn aan het einde van een wild avondje vleesfondue. De oud-burgemeester van Amsterdam en voormalig minister is de grote gangmaker van de krasse knarren. Hij laat ook tot twee keer toe zijn broek zakken. „Alle ballen willen meedoen”, zegt Van Thijn dan. Een fantastisch programma met opvallend spectaculaire resultaten.

Marcel Haenen vervangt Hans Beerekamp, die met vakantie is.