Weer

Schaatsliefhebbers maken zich al op voor een periode met ijs, maar het duurt nog een paar dagen voordat de vorst echt inzet. De middagvorstgrens met maxima van hooguit rond 0 graden ligt op dit moment al niet eens zo heel ver weg, boven het oosten van Duitsland en de zuidkust van Scandinavië, maar wint nog weinig terrein.

Er is sprake van een status-quo die in stand gehouden wordt door een omvangrijk hogedrukgebied boven Rusland aan de ene kant en lagedrukgebieden bij IJsland en de Britse eilanden aan de andere. Wel wordt het hogedrukgebied steeds sterker, met een kerndruk die morgen en vrijdag zelfs even oploopt naar 1055 hectopascal.

In het weekeinde krijgt het hogedrukgebied gezelschap van een nieuwe kern, boven het zuiden van Scandinavië. Dan draait ook bij ons de wind naar het oosten en stroomt, vanaf zondag, de kou ook Nederland binnen. Tot die tijd liggen de maxima veelal tussen 4 en 8 graden met hooguit wat grondvorst in de nachten.

Vanavond is het op de meeste plaatsen droog. Vannacht breidt regen van boven het westen zich uit.

Morgen overdag worden uiteindelijk ook het oosten en noordoosten bereikt. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind.