Waterpolosters na verlies tegen Italië uitgeschakeld

NOVUM99:WATERPOLO NEDERLAND - ITALIE :EINDHOVEN;24JAN2012-Nomi Stomphorst wordt getroost na het verlies tegen italieNovum/adg/str.Arjan de Graaf Novum ARJAN DE GRAAF

De Nederlandse waterpolosters hebben zich ondanks de uitschakeling bij de EK in Eindhoven geplaatst voor het olympische kwalificatietoernooi in april. De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri is op de EK kansloos voor de halve finales na de nederlaag gisteravond tegen Italië.

De olympisch kampioen wilde in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion minimaal een medaille behalen in aanloop naar de Zomerspelen. Italië had de hele wedstrijd overwicht. Met vechtlust wist Nederland een verlenging af te dwingen. Italië won na de doelpuntloze extra tijd in de strafworpenserie.

De waterpolosters zullen het meeste vertrouwen hebben gehaald uit de nederlagen tegen Rusland en Hongarije. Na de moeizame overwinning op Groot-Brittannië rezen vragen over de vorm van Nederland. Maugeri stelde dat deze ploeg onvergelijkbaar is met de olympisch kampioen van 2008.

Na het gouden toernooi in Peking 2008 namen routiniers als Daniëlle de Bruijn afscheid en werd de ploeg verjongd met talenten als Nomi Stomphorst en Vivian Sevenich. Zij blijken echter nog te wisselvallig.

Zorgelijker was misschien dat ervaren speelsters als Yasemin Smit en Iefke van Belkum hun stempel niet konden drukken tegen Italië. Ook de net van een schouderblessure herstelde doelvrouw Ilse van der Meijden haalde niet haar beste niveau.

Nederland kwam tegen Italië pas in het vierde kwart voor het eerst op voorsprong (10-9). Giulia Emmolo maakte negentien seconden voor tijd de 10-11. Drie seconden voor het eindsignaal bezorgde Lieke Klaassen de Nederlandse ploeg een verlenging. Sabrina van der Sloot en Mieke Cabout misten bij de strafworpen.

„We wilden in eigen huis laten zien hoe goed we zijn”, zei assistent-coach Arno Havenga tegen Waterpolo.nl. „Die kaars is nu helaas uit. Dat we deze thriller verliezen zit ’m in hele kleine dingen. Het is desastreus dat we nu niet meer om de medailles kunnen spelen. In eigen huis ben je dat eigenlijk aan je stand verplicht. De ervaring van dit soort belangrijke wedstrijden in een bomvol eigen huis met veel druk nemen we mee naar het olympische kwalificatietoernooi in Triëst.”