Van Ass geeft hockeyvedetten trap na

„Ik ben alleen geïnteresseerd in de briljante hockeyer die hij kan zijn. Maar leider Teun, status Teun, Teun als icoon, Teuns afscheid, Teun als vaandeldrager, daarin ben ik niet geïnteresseerd.”

Dat zegt bondscoach Paul van Ass van de Nederlandse hockeyers vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant over het verwijderen van routiniers Teun de Nooijer en Taeke Taekema uit zijn selectie.

Van Ass zegt dat hij Taekema slachtofferde nadat de strafcornerspecialist in zijn ogen had gefaald als aanvoerder bij de Champions Trophy, vooral in verdedigend opzicht. „Ik dacht: laat het maar zien. (...) Ik zag een Taeke die over zijn hoogtepunt heen was. Het team verloor zijn flamboyante karakter.”

Van Ass heeft overwogen De Nooijer, die hij verwijt zijn ervaring niet met jonge ploeggenoten te delen, al voor het EK niet meer te selecteren. „Ik zie dat Teun nog altijd een begenadigde hockeyer is. Maar als ik hem nodig heb, vult hij de teamafspraken anders in. Ik doel op tactische zaken, zoals de dekking. Dat krijg ik in de groep niet meer verkocht.”

Van Ass is niet bang voor de kritiek uit de hockeywereld. „Al mijn voorgangers hebben voor Teun gekozen. Wat heeft het de laatste twaalf jaar opgeleverd? Een EK-titel in 2007, verder niets. Ik durf te zeggen: laten we iets anders proberen.”