Uitgelicht

Film

Persepolis (Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, 2007, F/VS). Verrukkelijke animatieverfilming van de stripboeken van Marjane Satrapi over haar jeugd voor, tijdens en na de islamitische revolutie in Iran. In de kleuren zwart en wit en af en toe rood zien we het leven van een wijs en levendig meisje van goede komaf dat van alle kanten wordt bekneld door de opdringerige religiositeit van de ayatollahs. Zwaar en licht wisselen elkaar als vanzelfsprekend af. Arte, 20.15-21.50u.

Sleeping with the Enemy (Joseph Ruben, 1991, VS). Minder verrassende, op het lijf van Julia Roberts geschreven thriller. Vrouw probeert te ontkomen aan psychotische echtgenoot Patrick Bergin. Ook met Kevin Anderson.RTL8, 20.30-22.30u.

Waltz with Bashir (Ari Folman, 2008, Isr/F/D/VS/Fin/Zwi/ B/Aus). Vernieuwende, autobiografische anti-oorlogsfilm over de valstrikken van het geheugen, jaren na de Israëlische invasie in Libanon van 1982, een militair succes dat uitliep op een moreel fiasco. Zesentwintig hijgende honden banen zich een weg door Tel Aviv en stoppen als altijd bij dat ene gebouw om te grommen naar een man die doodsbang op ze neerkijkt. Documentairemaker Ari Folman toont oorlogswaanzin in deze animatiefilm op een ongebruikelijke manier. Arte, 21.50-23.10u.

Nochnoy dozor / Night Watch (Timur Bekmambetov, 2004, Rus). Russische fantasyfilm waarin de machten van Goed en Kwaad het tegen elkaar opnemen in hedendaags Moskou, waar helderzienden en vampiers door de straten dwalen nadat het pact tussen de twee machten na een foute voorspelling is opgezegd en hun legers elkaar te lijf gaan. RTL7, 22.50-01.10u.

Informatief

Natural world: Jungle gremlins of Java. Dr. Anna Nekaris zoekt in de oerwouden van Java naar de lori, die er uitziet als een schattig halfaapje. Maar het beest heeft een giftige beet die dodelijk is.BBC 2, 21.00-22.00u.

Van de straat. Serie waarin psycholoog en gezinstherapeut Kas Stuyf opstandige jongeren coacht die dreigen te ontsporen. Hij probeert ze op confronterende, directe en soms brutale manier te raken om er voor te zorgen dat ze losbreken uit hun vaste patronen.Ned.3, 21.10-21.40u.

The Crusades: Clash of the Titans. Tweede aflevering van driedelige serie. Vanavond een analyse van de Derde Kruistocht en de twee personen die daardoor onvergetelijk werden: Richard Leeuwenhart, koning van Engeland en sultan Saladin. De strijd om Palestina tussen de twee vorsten duurde een jaar, waarin beide partijen onvoorstelbare gruweldaden begingen bij hun poging om de hegemonie te veroveren over Jeruzalem.BBC 2, 22.00-23.00u.

Comics ziehen in den Krieg. Vanaf morgen tot en met zondag vindt in het Franse Angoulême het 39ste Internationaal stripfestival van Angoulême plaats. Ter gelegenheid daarvan aansluitend op de animatiefilms Persepolis en Waltz with Bashir deze (Duitse) documentaire over de oorlog als onderwerp van documentaire stripverhalen. Met o.a. Joe Sacco (die strips maakte over de oorlog in voormalig Joegoslavië), Joe Kubert (Fax from Sarajevo) en Marjane Satrapi. Arte, 23.10-00.20u.

Morgen Gedichtendag. Vanuit het stadhuis te Utrecht een verslag van de uitreiking van de VSB Poëzieprijs voor beste dichtbundel. En vanuit de Stadsschouwburg van Amsterdam een reportage van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, waar een prijs van 10.000 euro wordt toegekend voor het beste ingezonden gedicht. De wedstrijd stond open voor iedereen en de gedichten werden anoniem beoordeeld. Ned.2, 23.50-00.25u.

Amusement

The song of lunch. Televisiefilm met onder meer Emma Thompson, naar een gelijknamig gedicht van Christopher Reid. Een redacteur bij een uitgeverij ontmoet, vijftien jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan, zijn voormalige liefde voor een lunch in het restaurant waar ze elkaar vroeger vaak ontmoetten.Ned.2, 00.25-01.15u.

Radio

Hoe?Zo!Radio. Ne bis in idem luidt de regel die verbiedt dat iemand twee keer vervolgd kan worden voor hetzelfde feit. Als het aan de overheid ligt, komt hier verandering in. De Kamer stemt deze week over een wetsvoorstel hierover. Juriste Wiene van Hattum promoveert op dit onderwerp en vertelt over de negatieve gevolgen van de nieuwe regeling.Radio 5, 20.00-21.00u.

Radio 6 presents: Joris Roelofs Trio. Concertopname van 2 december vorig jaar in het Bimhuis, waar de cd Live at the Bimhuis van het trio werd gepresenteerd. Roelofs mengt bop, cool en hedendaags en wordt gerekend tot de ‘hot young altoists’ van dit moment. Met Joris Roelofs op basklarinet, Matt Penman op bas en Ted Poor op drums.Radio 6, 23.02-01.02u.